Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак: Правителството на Обединеното кралство желае да облекчи проблемите с веригите на доставки

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският финансов министър Риши Сунак заяви в понеделник, че правителството търси начини да облекчи проблемите във веригите на  доставки, които засегнаха световната икономика.

Коментирайки състоянието на заетост в Обединеното кралство, Сунак отбеляза, че пазарът на труда напредва добре по пътя си към икономика с по-високи заплати.

По отношение на безработицата Сунак призна, че края на държавната схема за подкрепа, свързана с принудителното пускане в отпуска, може да доведе до по-висока безработица. "Но това, което знам, е, че намесите, които предприехме, доведоха до огромна промяна", заяви той.

Коментарите идват часове, след като в-к "Гардиън" (The Guardian) съобщи, че по-късно днес Сунак ще обяви удължаване на правителствените плановете за подкрепа на трудовия пазар за 500 милиона паунда.

Риши Сунак заяви в понеделник, че той и премиерът Борис Джонсън не искат да повишават данъците отново след неотдавнашното увеличение на вноските за социално осигуряване за подпомагане на финансирането на здравните услуги и социалните грижи.

"Взехме трудно решение и мисля, че премиерът заслужава огромна заслуга за справянето с този дългогодишен въпрос за реформата на социалните грижи, но това не е нещо, което направихме леко, не е нещо, което искаме да направим, а в идеалния случай не бихме искали никога да направим нещо подобно", посочи Сунак пред Times Radio.

Финансовият министър не изключи възможността за намаляване на данъците преди общите избори след решението на правителството да увеличи данъците за социално осигуряване в светлината на коронавирусната пандемия. Той обаче не отрече възможността за увеличаване на данъка върху дохода, ако това е необходимо.

Риши Сунак също така каза, че растящата инфлация все още не е повлияла на заплатите в Обединеното кралство. В интервю за Би Би Си той повтори позицията на Английската централна банка, че настоящият скок в цените е временен и че няма да повлияе отрицателно върху разходите за живот.

По-късно в понеделник британският финансов министър трябва да произнесе реч на годишната конференция на управляващата Консервативна партия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна