Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биткойн поскъпна до 5-месечен връх над 54 000 долара

Биткойн
Снимка: Ройтерс

Биткойнът поскъпна в сряда над 54 000 долара до най-високо ниво от средата на месец май в резултат на засилен интерес за покупки на водещата криптовалута, след като ден по-рано тя успя да преодолее важната психологическа бариера от 50 000 долара.

Най-значимата криптовалута в света по отношение на пазарната си стойност поскъпна късния следобед с 5,4% към 54 140 долара, след като малко по-рано в сряда успя да достигне ценови връх около 55 400 долара - най-високо ниво от 12 май 2021 г.

Ден по-рано битойнът успя да преодолее ценовата бариера от 50 000 долара за първи път от четири седмици насам заради нарастващия институционален интерес към водещата цифрова валута.

Според агенция Блумбърг Soros Fund, който е собственост на милиардера инвеститор Джордж Сорос, е потвърдил, че е търгувал с биткойни. "Ние притежаваме известен брой биткойни, но не са много", каза Даун Фицпатрик, изпълнителен директор на фонда.

Подкрепа за продължаващото и днес поскъпване на биткойна дойде и от информацията, че AMC Entertainment Holdings вече ще позволява на потребителите да закупуват цифрови карти за подаръци (digital gift cards) за най-голямата американска верига от киносалони, използвайки Dogecoin и други криптовалути.

Графика биткойн / долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна