Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясно е и триото номинирани за "Атлет на Европа"

Карстен Вархолм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дни преди церемонията за “Атлет на Европа” за годината бяха обявени тримата финалисти и при мъжете . Победителите ще бъдат съобщени на 16 октомври. При мъжете надпреварата за отличието ще бъде много оспорвана - в нея ще се включат трима олимпийски шампиони Арманд Дуплантис, Ламонт Джейкъбс и Карстен Вархолм.

След като през миналата година постави световен рекорд в овчарския скок от 6.18 метра, Дуплантис продължи с отличните си изяви и през 2021 г. Той преодоля 6 метра и повече в 12 състезания в зала и на открито през отиващата си година. През зимата скочи 6.10 метра в Белград, а след това си осигури и европейската титла в зала в Торун с 6.05 метра, като това беше и рекорд на шампионатите. През лятото той спечели и олимпийската титла в Токио с 6.02 метра, а във финалния турнир от Диамантената лига в Цюрих си осигури диамантения трофей с 6.06 м.

Спринтьорът от Италия Джейкъбс на олимпийските игри в Токио той изравни европейския рекорд от 9.83 секунди в полуфиналите, а на финала го подобри, след като извоюва олимпийската титла с 9.80 секунди. Джейкъбс бяга и за щафетата на Италия на 4 по 100 метра, която спечели титлата в Токио.

Новрежецът Вархолм подобри дългогодшния световен рекорд на 400 метра с препятствия на американеца Кевин Йънг на Диамантената лига в Осло, където спря хронометрите на 46.70 секунди. На олимпиадата в Токио норвежецът свали повече от 70 стотни от собственото си постижение и спечели златния медал с 45.94 секунди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени