Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни лагери за “Равнопоставеност и климатична справедливост“ чрез къмпингуване в Родопа планина

Активистът Валентин Кехайов от младежката организация "Млади изследователи за младежко развитие" изпълнява проект на Български фонд за жените, посветен на климатичната справедливост и равенството между половете. 

За целта беше организиран летен лагер в родопското село Могилица, по време на който участниците имаха възможност да се обучават сред природата, за да разберат по-добре вредите от климатичните промени. 

Беше изграден къмпинг до селото, за да бъде общуването с природата пълноценно. 

Според организатора Валентин Кехайов използването на неформални методи чрез преживяване, обучение в движение и творчество, водят по създаване на устойчива връзка с природата. 

Предпочелите да се запишат в летния лагер са били предимно на възраст 16 - 25 години, от различни краища на Родопите. Това според него показва афинитет на младите хора към опазването на природата.

 "Родопчанинът милее за планината и е  важна за него хармонията човек - природа". Към това е бил насочен и летния лагер за равнопоставеност и климатична справедливост.

Инициативата е част от Програмата „Равнопоставеност и климатична справедливост“ на Български фонд за жените. 

Тя дава възможност за участие на активни хора и лидери от местните общности в опазването на планетата, преодоляването на климатичните промени и социалните неравенства. 

Програмата повишава знанията за пресечните точки между равнопоставеността и климатичната справедливост, стимулира гражданското участие и включва местни общности и активисти за справянето с проблема.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна