Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ одобри временно повишаване на федералния дългов таван до 28,9 трлн.долара

Сенатът на САЩ одобри в четвъртък законопроект за временно увеличаване на дълговия лимит на федералното правителство в размер на 28,4 трлн. долара до 3 декември, с което да се избегне риска от изпадане на американската държава в невъзможност да обслужва своите задължения в рамките на този месец. Горната камара на парламента обаче отложи за началото на декември важното решение за по-дълготрайно справяне с рекордните нива на дълга.

Сенатът гласува с 50 срещу 48 гласа за приемане на законопроекта след седмици на двупартийни спорове между демократи и републиканци. По-рано в четвъртък обаче 11 републиканци гласуваха в подкрепа на процедурно гласуване, позволяващо продължаване на процедурата по гласуване на законопроекта за тавана на дълга.

Приетият от Сената законопроект сега отива в Камарата на представителите, която също трябва да го одобри, преди президентът Джо Байдън да може да го подпише. Камарата на представителите се очаква да проведе гласуване на законопроекта следващия вторник.

"Президентът Байдън очаква с нетърпение да подпише този законопроект, веднага щом той премине и през Камарата на представителите и стигне до неговото бюро", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки след позитивния вот в Сената.

"С наближаването на следващите месеци се надяваме, че още повече републиканци ще се присъединят към демократите, за да има отговорно адресиране на въпроса с лимита на дълга, вместо да изберат "дефолт" (неизпълнение по дълговите задължения) или да поставят други препятствия", допълни тя.


Увеличението от 480 милиарда долара, което би повишило лимита на дълга на САЩ до 28,9 трилиона долара, се очаква да бъде изчерпано до 3 декември. По същото време изтича и приетата по-рано този месец мярка за финансиране на повечето федерални програми.

Това означава, че през следващите осем седмици партийно разделеният Конгрес ще бъде изправен пред двойно предизвикателство и ще трябва да намери средна позиция по отношение на разходите на държавните агенции до септември 2022 г. - вариращи от образованието и програмите за чуждестранна помощ до имиграционната програма и сигурността на летищата, като в същото време бъде избегнато още едно солидно напрежение във връзка с лимита на дълга.

Гласуването последва многомесечно противоречие между двете водещи партии, което доближи САЩ до датата 18 октомври, която финансовият министър Джанет Йелън прогнозира като краен срок, след който държавата няма да може да обслужва своите задължения по дълга.

Пазарите на акции на Уолстрийт реагира позитивно на временно удължаване на таван на държавния дълг, като индексът DJIA нарасна с 338 пункта (с 0,98%), широкият индекс S&P500 се повиши с 0,83%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,05%.

Настъпи и известно облекчение на пазара на облигации, като доходността по едномесечните съкровищни ​​бонове на САЩ спадна до най-ниското си ниво от 8 септември насам, тъй като инвеститорите прецениха, че рискът от неизпълнение на държавните дългови задължения (дефолт) е намалял.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна