Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижаване на германския износ през август

Германският износ се понижи през август за пръв път от 15 месец насам, тъй като проблемите във веригите на доставки, които тормозят целия свят, продължават да се отразяват негативно и на водещата европейска икономика.

През август германският експорт се сви с 1,2% до 113 млрд. евро спрямо юли, когато нарасна с 0,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение на износа с 0,5%, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

В същото време вносът в Германия скочи с 3,5% до 100,1 млрд. евро, заличавайки почит напълно спада с 3,6% през юли.

В резултат на това търговският излишък на най-голямата европейска икономика се сви през август на сезонно-коригирана база до 13,0 млрд. евро от 17,7 млрд. евро месец по-рано.

Въпреки изненадващия спад на износа, той все още е с 0,5% над нивото от февруари 2020 г. (точно месец преди началото на коронавирусната пандемия в Германия), докато германският внос е с 9,9% над нивото от последния месец преди Covid пандемията.

Спрямо август 2020 г. германският износ нараства с 14,4% след повишение с 1,25% през юли, докато вносът се повишава с 18,1% след растеж с 16,9% месец по-рано.

На некоригирана база германският търговски излишък се свива през август 2021 г. до 10,7 млрд. евро спрямо 11,9 млрд. евро година по-рано.

Графики на германския износ и внос, както и на търговския баланс


В сравнение с годината по-рано, когато световната икономика все още беше в дълбока икономическа криза, причинена от коронавирусната пандемия, търговията на Германия отбеляза силно възстановяване, като износът за Съединените щати нарасна с 22,4%, а този за Китай с 4,4%.

Германският износ за Великобритания, която през януари напусна официално единния пазар на Европейския съюз, спадна през август с цели 15,1% в сравнение със същия месец на миналата година, докато вносът от Обединеното кралство се сви със 7,9 на сто.

За разлика от това германската търговия с останалите членки на ЕС и с трети страни нарасна значително на годишна база.

Днешните по-слаби търговски данни следват поредица от икономически показатели, показващи негативното въздействие на растящия инфлационен натиск и проблемите с веригите на доставки, върху износителите в Германия.

Германските индустриални поръчки спаднаха значително през август поради по-слабото търсене от чужбина след необичайно силните повишение през предходните два месеца поради сключени големи договори.

Недостигът на междинни стоки като полупроводници и някои суровини вреди на много сектори, особено на важната за Германия автомобилна индустрия.

Наскоро Германската търговска камара увеличи прогнозата си за износа за 2021 г., като прогнозира, че германските фирми ще продават с 8% повече зад граница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна