Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО одобри първата ваксина срещу малария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация одобри ваксината срещу малария RTS, S/AS01, първата срещу болестта, пренасяна от комари, която убива повече от 400 000 души годишно, предимно африкански деца.

На всеки 2 минути дете умира от малария, според СЗО.

Решението последва преглед на пилотна програма, прилагана от 2019 г. в Гана, Кения и Малави, чрез която бяха дадени повече от 2 милиона дози от ваксината, създадена за първи път от фармацевтичната компания GSK през 1987 г., съобщи БГНЕС.

След като прегледа доказателствата от тези страни, СЗО заяви, че „препоръчва широко използване на първата в света ваксина срещу малария“, каза генералният директор на агенцията Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО каза още, че препоръчва широко приложение на ваксината сред децата на юг от Сахара и в региони с умерено до високо предаване на малария в Африка.

"От научна гледна точка това е огромен пробив", каза Педро Алонсо, директор на Глобалната програма за малария на СЗО.

Ваксината действа срещу плазмодий фалципарум - един от петте вида паразити и най-смъртоносният.

Симптомите на болестта включват треска, главоболие, мускулни болки, втрисане и изпотяване.

За първи път СЗО препоръчва за широка употреба ваксина срещу човешки паразит, а следващата стъпка ще бъде финансирането ѝ.

"Това ще бъде следващата голяма стъпка. Тогава ще преминем към мащабиране на дозите и решения за това къде ваксината ще бъде най-полезна и как ще бъде разгърната", каза Кейт О'Брайън, директор на отдела по имунизация, ваксини и биологични препарати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!