Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно повишаване на китайския износ през септември, ръст на вноса на енергийни суровини

Китайският експорт нарасна изненадващо силно през септември, тъй като все още солидното глобално търсене и потребление компенсира отчасти натискът, на който са подложени промишлените предприятия от енергийния недостиг, проблемите с веригите на доставки и нарасналите случаи на Covid-19 в страната.

Втората по големина икономика в света постигна впечатляващо възстановяване от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, но в последно време има признаци, че възстановяването губи скорост. Проблемите, включително спада на промишлената активност, постоянно сдържаното потребление и забавянето в сектора на имотите, помрачиха икономическите перспективи пред Китай.

Китайският износ обаче скочи през септември с 28,1% спрямо година по-рано след повишение с 25,6% през август и осреднена прогноза за по-скромно повишение с около 21 на сто.

Мнозина анализатори обаче очакват годишният ръст на експорта първоначално да се забави умерено през октомври, след което обаче да спадне по-значително през ноември и декември до около 10 на сто.

Трябва да се има предвид, че недостигът на електроенергия, причинен от прехода към чиста (зелена) енергия, голямото индустриално търсене и високите цени на суровините, спряха от кря на септември производството в множество заводи в Китай, включително при много доставчици като Apple и Tesla.

Последните данни сочат забавяне на производствената активност. Производственият PMI в Китай неочаквано се сви през септември, тъй като индустриалните фирми се борят с нарастващите разходи и въведените от властите ограничения при потребление на електроенергия.

Китайският внос пък нарасна през септември със 17,6% след скок с 33% през август и очаквания за по-солиден растеж с около 20 на сто.

Това рязко забавяне на вноса сякаш потвърждава очакванията за значително забавяне на потреблението в китайската икономика на фона на рязко повишение на цените на внос.

Търговският излишък на Китай се разшири през септември до 66,73 млрд. долара от 58,3 млрд. долара месец по-рано. Търговският излишък спрямо САЩ нарасна до 42 млрд. долара от 37,68 млрд. долара през август.

Междувременно беше отчетно силно нарастване при търсенето на енерегийни стоки, като обемът на вноса на въглища през септември се повиши до най-високо ниво в рамите на настоящата година, тъй като китайските електроцентрали се борят за горива, за да увеличат производството на електроенергия, което да облекчи енергийния недостиг, както и за да попълнят запасите си преди зимния отоплителен сезон.

През септември Китай внесе 32,88 млн. тона въглища, което представлява ръст от 76% спрямо година по-рано.

Вносът на природен газ през септември също се повиши до най-високото си ниво от януари 2021 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна