Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се надяват на сделка с ЕС относно тарифите за стомана до края на октомври

Съединените щати се надяват, че могат да разрешат търговския си спор с Европейския съюз относно тарифите за стомана и алуминий преди края на октомври, посочи пред Ройтерс източник, запознат с дискусиите.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай се срещна във вторник с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, който миналия месец заяви пред мозъчен тръст на Вашингтон, че е "умерен оптимист", че може да се постигне споразумение.

"Надяваме се, че можем да постигнем споразумение до края на месеца", каза неназованият източник на Ройтерс.

Говорители на Министерството на финансите на САЩ и на ЕС отказаха коментар относно водените разговори.

През 2018г. американското финансово министерство въведе "Раздел 232", според който вносът на стомна в САЩ се облага с мито от 25%, а този на алуминий - с 10%.


Във вторник американското финансов министерство обаче обяви, че Катрин Тай и Валдис Домбровскис са обсъдили "продължаващите усилия за справяне с глобалния свръхкапацитет в стоманодобивния и алуминиевия сектор и споделените предизвикателства, породени от непазарните икономики".

Двамата се договориха през май да не ескалират спора за тарифите за стомана и алуминий в продължение на шест месеца, за да преговарят през това време за постигане на споразумение, като този шестмесечен срок изтича в края на ноември.

През юни те сключиха споразумение, което спря 17-годишната търговска битка за субсидии за самолетостроителните гиганти "Боинг" и "Еърбъс" със сходен аргумент: по-голямата заплаха, пред която са изправени както Европа, така и САЩ, идва от усилията на Китай да развие собствена индустрия за пътнически самолети.

В спора за металите американските и европейските власти отдавна са съгласни, че свръхпроизводството в Китай е отслабило световните цени.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, включително върху вноса от ЕС, поради съображения за национална сигурност съгласно търговския закон от времето на Студената война.

Източник от стоманодобивната промишленост обаче заяви пред Ройтерс двете държави се приближават до вероятно споразумение, което ще замени тарифите по "Раздел 232" на финансовото министерство на САЩ с т.нар. "тарифна квотна уговорка", която ще позволи безмитно влизане на определен обем стомана от ЕС, като ще има тарифи при по-големи обеми.

Според източника на Ройтерс разговорите "вървят добре" и той изрази надежда, че сделка ще бъде постигната до 31 октомври.

Междувременно Домбровскис изрази отвореност за квотно споразумение, подобно на това, което Канада и Мексико имат със САЩ, и също заяви, че е необходима сделка до началото на ноември.

Други представители на ЕС пък посочиха пред Ройтерс, че много зависи от обема на стомана, разрешен безмитно в пристанищата на САЩ.

Преговарящите от ЕС се стремят квотата на обема на вноса в САЩ да се базира на търговията от преди налагането на тарифите през 2018 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп, докато американските преговарящи искат безмитните квоти да се основават на по-ниските обеми след налагането на митата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна