Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ericsson с по-добра печалба през третото тримесечие след солидни продажби на 5G оборудване

Снимка: www.ericsson.com

Технологичната компания Ericsson AB отчете във вторник нетна печалба за третото тримесечие, която надмина очакванията на пазара, тъй като силните продажби на 5G оборудване в Северна Америка, Европа и Латинска Америка помогнаха да компенсират сериозния спад на продажбите в Китай.

Шведската компания за телекомуникационно оборудване отчете нетна печалба за последното тримесечие в размер на 5,75 милиарда крони (около 665 милиона долара) в сравнение с 5,35 милиарда шведски крони година по-рано.

Продажбите на Ericsson обаче се свиха с 2,1% до 56,26 млрд. шведски крони след голям спад на продажбите в Китай, както и заради някои проблеми във веригата на доставки в края на третото тримесечие, които ще продължат да представляват риск, се казва в съобщението на компанията.

Осреднените очаквания на анализатори и търговци бяха за нетна печалба от 4,86 ​​млрд. шведски крони при продажби за 58,3 млрд. крони.

По-рано Ericsson предупреди, че забраната на Швеция за използване на определени китайски елементи в страната може да доведе до ответни китайски наказателни мерки. Това се потвърди във вторник, след като от компанията посочиха, че продажбите на нейни мрежи и цифрови услуги в Китай са спаднали с 3,6 млрд. шведски крони през годината.

"Вследствие на намаления пазарен дял в континентален Китай, ние планираме да променим размера на нашата организация за продажби и доставка в страната, започвайки от четвъртото тримесечие, добавяйки това към разходите ни за преструктуриране“, каза изпълнителният директор Бьорйе Екхолм.

Общите продажби на мрежово оборудване са спаднали през последното тримесечие с 3% спрямо година по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна