Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василена Винченцо и Руси Чанев са Мара Белчева и Пенчо Славейков

Документалната лента „Непознатата от банкнотата“ с премиера на 24 октомври

Руси Чанев и Василена Винченцо

Непознатата от банкнотата“ разказва за живота на поетесата и видна интелектуалка Мара Белчева. Премиерата на документалната лента е на 24 октомври в пространството за култура Yalta Art Room в София. 

В главните роли са младата актриса – Василена Винченцо и доайенът на Народния театър и българското кино Руси Чанев

Автор на филма е Боряна Пунчева. Мина Версано и Чавдар Варийски са оператор и монтажист. Александра Ангелова е художник. 

„Непознатата от банкнотата“, сниман в къща-музей „Пенчо Славейков“, е съчетание между документално кино и актьорско присъствие, споделя Пунчева. В сюжета са разкрити стихове на Мара Белчева, както и част от писмата, които е писала до Пенчо Славейков. 

Образът на Белчева е показан като забравено събитие в литературата и културата на следосвобожденска България. Авторите споделят, че призната от съвременниците си като изключителна красавица и модна икона, Мара Белчева е най-маргинализираната личност в  българската литература. В годините се мултиплицира само обликът ѝ на любима на Пенчо Славейков. Проектът има за цел да преодолее тоталното непознаване на тази жена. 

Банкнотата от петдесет лева днес е категоричното доказателство - там тя присъства анонимно, без физическа прилика, като шаблонна комиксова хубавица. 

Руси Чанев и Боряна Пунчева„Тя несъмнено е една от най-обаятелните и духовно извисени българки - не само на своето време. Израства като високообразована интелектуалка от европейска класа. Със своята нетрадиционна лирика, с европейския си манталитет, с културните си натрупвания и с човешкото си поведение Мара Белчева, също както Пенчо Славейков, стои самотно на фона на литературния и обществен пейзаж в байганьовска България. А за това си струва да се разказва“, споделя Боряна Пунчева. 

В игралните епизоди няма пълна възстановка на среда и костюми, разчита се на правдиво пресъздаден силует на епохата. Така и в актьорското поведение няма „изиграване“ на поетесата, а представянето ѝ в контекста на времето, в което е живяла. 

И макар филмът да показва Мара Белчева като извадена от дебелата сянка на нейния любим Пенчо Славейков, той присъства на екрана чрез актьора Руси Чанев. Видна е и гледната точка на изследователи на поезията от началото на 20 век, които да поставят произведенията на поетесата на заслуженото им място в българската литература.

Василена Винченцо и Руси Чанев са колеги от Народния театър и делят една сцена в спектакъла „Хъшове“. 

По време на снимките на „Непознатата от банкнотата“ тя посвещава специално стихотворение на актьора, защото, да работи с него, е нейна сбъдната мечта. 

Руси Чанев и Василена Винченцо
Василена Винченцо и Руси Чанев
снимките са предоставени от пространство за култура Yalta Art Room. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна