Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови US санкции надвисват над Никарагуа

Предизборен плакат с ликовете на Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурийо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента Джо Байдън работи с международни партньори за подготовката на санкции в отговор на изборите в Никарагуа на 7 ноември, които Вашингтон определи като нагласени от президента Даниел Ортега, предаде Ройтерс.

Правителството на САЩ също така е започнало преглед на участието на Никарагуа в Централноамериканското споразумение за свободна търговия и вече са взети мерки срещу дейности, за които се смята, че облагодетелстват правителството на левия Ортега, заяви анонимен източник от Държавния департамент.

Надграждайки над санкциите, наложени от Тръмп, Байдън наложи наказателни финансови мерки и забрана за посещение в САЩ на десетки представители на никарагуанските власти.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви миналата седмица, че Ортега (75 г.), който се е устремил към четвърти мандат, и вицепрезидентката и първа дама Росарио Мурийо, подготвят нагласени избори, лишени от доверие, като арестуват опоненти.

Очаква се нови санкции над властите в Никарагуа да бъдат наложени след вота на 7 ноември за президент и Национално събрание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна