Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да изберем ръчен циркуляр за лично ползване?

Снимка: Интернет

Преди да си отговорим на този въпрос, нека видим какво точно е циркулярът и какво е неговото устройство.

Циркулярът е моторен трион, използващ назъбен или абразивен диск, който се върти с голяма скорост. С помощта на това въртеливо движение, циркулярът може да среже различни материали.Първоначалното му предназначение е било да реже дърво, но с течение на времето технологията напредва и в наши дни се използва и за рязане на зидария, пластмаса, метал и др.

По начина на своята употреба, циркулярът може да се държи с ръка или да е монтиран – статичен.Може да се захранва с електричество или да е бензинов.  В бита най-често се налага ползването на ръчен циркуляр, а правилният избор е от съществено значение.

Преди да изберете ръчен циркуляр за лично ползване си отговорете на следните въпроси:

Какво ще режете с него?
Въпреки че има дискове за всякакви неща, които бихте могли да режете, важно е да съобразите мощността на циркуляра за лично ползване, за да е максимално ефективен и полезен. Обмислете варианта и дали не е по-добре да вземете по-скъп ръчен циркуляр, но да е такъв, който има различни предавки, съобразно твърдостта на материала, който ще бъде рязан.

Каква дебелина ще има обработваемия материал?
Отговорът на този въпрос ще подскаже и каква дълбочина на рязане е максимално удобна за вас при работата с ръчния циркуляр. Всички ръчни циркуляри работят с определен диаметър на диска за рязане, което от своя страна определя и дълбочината на рязане. Ако искате, бихте могли да регулирате дълбочината на рязане в зависимост от дебелината на материала, който ще режете, но избраният диск има определена максимална дълбочина.
Режещите дискове на циркулярите са с диаметър 40-46 мм. (или малки), 50-55 мм. (средни) и 65-70 мм. (големи).

Какво захранване да има?
В този случай трябва да предвидите къде ще го ползвате, има ли електрическо захранване на близо. Двата основни вида, от които можете да избирате са – циркуляр с акумулаторни батерии и такъв с кабел. Сами разбирате, че за ръчен циркуляр с кабел е нужно да имате ток или да се в специално пригодено помещение, в което ще го ползвате, докато този, който е с акумулаторни батерии, можете да ползвате и на отдалечени места.

Честота на въртене на диска
Добре е да имате предвид и, че честотота на въртене на диска и плътността на материала, са в пряка връзка. Колкото по-висока е скоростта на въртене на ръчния циркуляр, толкова по-чист е разрезът. Задължително имайте предвид, че честотата на въртене не зависи от мощността на двигателя, затова когато сте в магазина, изрично сравнявайте този показател от информационната табела.

Още за устройството

С ръчен циркуляр можете прецизно да режете дървен материал (най-често), ПДЧ, гипсокартон, алуминий или мед като точността и прецизността достигат до 1 мм. Точността, обаче зависи и от броя на зъбите на острието, както и ъгъла на заточване на зъбите на острието. Основната му употреба е в бита, в строителството и ремонта, както и в производството на мебели и обзавеждане. Що касае мощността при рязане на дърво,  оптимално можете да потърсите ръчен циркуляр в диапазона от 500 до 1200 W.

Най-важното предимство на ръчния циркуляр пред другите машини за рязане е, че е сравнително лек и лесен за манипулация, благодарение на едната или двете дръжки, удобен е за пренясяне, може да му се сменят дисковете, така че да се прилага при различни материали за рязане, а при добра поддръжка има дълъг живот на експлоатация.

И най-накрая, но първо по важност: когато си вземете ръчен циркуляр за лично ползване, спазвайте всички правила за работа и съхранение, изполвайте предпазни средства и бъдете внимателни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна