Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийски шампионки станаха почетни граждани на София

| обновено на 01.11.21 в 17:04
Илиана Раева благодари за званието.
Снимка: София - европейска столица на спорта

Шест от златните ни олимпийски медалистки от Токио с част от техните треньори и ръководители получиха в днешния Ден на народните будители званието „Почетен гражданин на София“.

Сред удостоените с престижното отличие бяха момичетата от българския ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Мадлен Радуканова, техните треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска, президентът на БФХГ Илиана Раева, боксьорката Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев.

Заедно с тях за почетни граждани на София бяха обявени редица други заслужили деятели в различни области от живота сред които певицата Камелия Тодорова, актьорите Мариус Донкин, Димитър Маринов и Васил Банов, проф. Милена Моллова, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието София-град, композиторът Хайгашод Агасян, проф. Анри Кулев – режисьор, художник, сценарист, преподавател, проф. д-р Никола Владов, музикантът Максим Ешкенази, проф. Борис Чендов и др. 

Отличията бяха връчени лично от кмета на града Йорданка Фандъкова и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Семплата церемония се състоя в Градската художествена галерия при стриктно спазване на здравните мерки.

"Има много смисъл и символ в това, че почетните отличия на София се връчват точно в Деня на народните будители, подчерта кметът Йорданка Фандъкова:

"В дни на изпитания погледът ни е насочен с надежда към хората на знанието, към тези,които могат да повдигнат духът ни и да ни дадат посока. 

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" в София Мариус Донкин благодари за човешката оценка: 

"Независима единствено и само от своите съграждани". 

Почетен знак на София получи директорът на Столичното управление по образование Ваня Кастрева. Тя посвети отличието на учителите и още: 

"Зад тази награда стоят над 360 000 деца". Значка на София получи проф.д-р Цветомир Димитров - директор на Първа градска болница: 

"Тази награда я приемам за всички лекари и сестри, които се борят в момента с пандемията и се надявам скоро да преборим този гаден вирус".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна