Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанските партньори на Заев потвърдиха подкрепата си за правителството

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Всички членове на управляващата коалиция потвърдиха по време на координационната среща при премиера Зоран Заев, че подкрепят сегашното парламентарно мнозинство и правителство и не са готови да подкрепят други, заяви външният министър на РС Македония Буяр Османи пред телевизия "Алсат-М", цитиран от БГНЕС. Османи е представител в правителството на Демократичния съюз за интеграция - коалиционен партньор на Социалдемократическия съюз на Македония

Според него няма да има предсрочни парламентарни избори, тъй като нито гражданите, нито държавата имат нужда от подобно нещо.

„Трябва да се справим първо с онези предизвикателства, с които се сблъскваме в момента, и чак след това да говорим за политическа надпревара. На едни евентуални хипотетични избори, без значение дали предсрочни или редовни, гражданите ще решат кой да ги представлява”, каза Османи.

По думите му обявената оставка на премиера поставя нови етични стандарти в политиката, които имат отражение и в региона.

„Но мисля, че сега не е моментът да се поставят стандарти и етика. Имаме по-реални проблеми с по-сериозни последици от стабилизиране на етичните стандарти. Оценявам и уважавам решението, но моментът не е подходящ за нето. Това е нашата позиция, но и като министър на външните работи споделят мнението на външно министерство, че държавата има нужда от предвидимост и стабилност, особено през следващите месеци”, подчерта Османи.

Той заяви, че най-важни от всичко са нуждите на гражданите и държавата, още повече, че „сега се изправени пред различни предизвикателства, дължащи се на кризата с пандемията, енергетиката или възможността, която ни се предоставя с началото на преговорите през декември и мисля, че това налага предвидимост, особено сега, през следващите месеци”. Според Османи, от тази гледна точка изявлението на премиера за оставка е било прибързано – става въпрос за по-големите интереси на държавата, които надхвърлят личните емоции на когото и да било.

Външният министър подчерта, че сегашното правителство е сформирано на основата на политически договор преди една година и би било ненужно, прибързано и погрешно местните избори да бъдат претворявани в референдум. В момента е нужен разум и емоциите да бъдат оставени на заден план, тъй като някои решения може да поставят под въпрос съдбата на всички граждани.

Според него, в момента няма друга политическа фигура, освен Заев, която да създаде единство – без значение нали вътре в партията или в коалицията.

„Онова, което може да се направи, е премиерът да започне изборен процес вътре в партията и тогава, ако евентуално бъде избран друг за председател, да поеме и премиерските функции. Но ние трябва да разделим тези отговорности: партийната, която не сме упълномощени да коментираме, и тази в правителството, която е от общ интерес и трябва да видим дали държавата има нужда от това, каза Османи.

Той беше категоричен, че в момента държавата няма нужда от дестабилизация в навечерието на срещата на върха на Съвета на ЕС през декември и възможното начало на преговорите за членство.

„Никой не може да бъде сигурен, че ще има решение през декември. Но че няма на има решение, ако няма стабилно правителство без сигурна алтернатива, това е сигурно. Имаме прозорец от възможности през декември, смятаме, че имаме такива сигнали и предпоставки, че можем да намерим решение за провеждането на първата междуправителствена конференция (с ЕС) и трябва да използваме този момент. Ако това не се случи през декември, сигурно е, че Албания ще се опита да се отдели, което ще има други последствия за нас, защото ще създаде фалшива перспектива, че европейският процес продължава, а в действителност Северна Македония ще остане изолирана и всички ние ще почувстваме последствията от това. Затова казах, че в тези моменти подобни решения не трябва да са отражение на личните чувства”, заключи македонският външен министър Буяр Османи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна