Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За властта ние в момента не сме пациенти, ние сме избиратели

Пациентските организации: Късно е за локдаун, време е за задължителна ваксинация

Пациентските организации и лекар са гости в подкаста на БНР за Covid ваксините

Веска Събева, Иван Димитров, Наталия Маева и д-р Валери Цеков / от ляво на дясно /
Снимка: Ани Петрова

В подкаста на БНР Covid ваксините гостуват прeдставители на пациентските организации и председателят на Българското сдружение по иновативна медицина

Разговаряме по темата трябва ли да се въведе локдаун, да се върви ли към задължителна ваксинация и да се върнат ли в класните стаи от другата седмица най-малките ученици.

Гости в епизода са:

✅ Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

✅ Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

✅ Иван Димитров, председател на УС на Федерация Бълагрски пациентски форум

✅ Д-р Валери Цеков, председател на Българско сдружение по иновативна медицина
Д-р Валери Цеков, председател на Българско сдружение по иновативна медицина
"Министерството на здравеопазването не изпълни Плана за справяне с пандемията - отдавна минахме тези 500 души на 100 000, за да се въведе локдаун, ние надминахме отдавна всички "черни" сценарии...но нищо не се предприе.

Трябва веднага да се въдеде локдаун за две седмици по правилата на епидемиологията. Със забрани за масови събирания на открито и на закрито, с носене на маски постоянно и навсякъде, с пълно затваряне и прибиране на хората по домовете, ако искаме да пречупим вълната. В противен случай след изборите ще се берат още по-тежки плодове на забавянето...Болниците са на ръба, кислородът ще свърши, как ще издържи здравната системата според вас? ", попита д-р Валери Цеков.

Според д-р Цеков няма магически начин да се справим с кризата, няма категорично лечение срещу Covid - 19, както имаше срещу птичия грип, няма лекарство срещу този коронавирус, затова можем да се справим с пандемията само чрез ваксинация, ако е необходимо и чрез една задължителна ваксинация. Така както е в Европа и САЩ.

Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

"Сега за локдаун вече е късно. И няма политик, който има силата да застане пред българския народ и да каже, че затваряме всичко, седмица преди изборите", посочи Наталия Маева.

По думите и обаче, крайно време е Лекарският съюз и прокуратурата да предприемат сериозни мерки и наказания срещу лекари, които издават фалшиви зелени сертификати у нас.

"Децата сега не бива да се връщат в училище, поне не преди да минат изборите. Крайно време е да се замислим за хората около нас и за общественото здраве", подчерта още Маева.

Иван Димитров, председател на УС на Федерация Бълагрски пациентски форум

"Ние досега сме въвеждали веднъж локдаун за 30 човека в държавата и унищожихме бизнесите на хората. Не така се направи локдаунът в другите държави - по два месеца пълно затваряне за всички и с помощи, за да оцелеят засегнатите.

Но всеки знае, че за властта ние в момента не сме пациенти, ние сме избиратели", заяви Иван Димитров. По думите му досега трябваше да има няколко специализирани болници само за Covid пациенти. За да не спира лечението на останалите болни.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

"Политиците трябваше да се вслушат в препоръките на специалистите. Трябваше Медицинските дружества да излязат пред обществото още от началото на пандемията, за да няма това разнопосочно говорене. И политиците да мълчат, следвайки техните насоки", посочи Веска Събева.

По думите й само така хората ще преодолеят страховете си и за заболяването, и за ваксинирането. Особено за хората с алергии и хронични заболявания.

Веска Събева поясни, че е рано да се пускат децата присъствено в този момент. Но по време на пандемията най-много са ощетени децата със специални образователни потребности. При тях процесите на регрес са понякога необратими и трябва да се търсят варианти за провеждане на обучения и работа по програми за рехабилитация.

А в Центъра на пациентите с епилепсия към Асоциацията днес е ваксиниран целият персонал. Младежите и девойките с епилепсия също се ваксинират.

Слушайте епизода тук:

Или тук:


От разговора ще научите още:

✅ Трябва ли въведе локдаун сега

✅ Да бъдат ли да бъдат задължени по-големи групи от хора да се ваксинират, следвайки европейския пример

✅ Какви са глобите за неваксинираните в Европа

✅ Да се върнат ли учениците от 1 до 4 клас в присъствено обучение и за трудния достъп и на децата до болнично лечение в днешната ситуация

✅ Какви въпроси и препоръки отправят към Министрество на здравеопазването

✅ Защо у нас няма клинична пътека за рехабилитация на пациенти, преболедували Covid-19, особено за тези, които са били на апаратна вентилация и продължават да са на кислородолечение и у дома

✅ От тук насетне как ще излезем от кризата

✅ Пред какви предизвикателства ще е изправен следващият министър на здравеопазването


Всички епизоди на подкаста "COVID Ваксините" можете да чуете:

Веска Събева е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Участвала е в управлението и координиране на работа на 12 неправителствени организации в ролята на председател на Конфедерация ”Защита на здравето”, от 2006 до 2021 година е и заместник- председател  на Националния съвет за хората с увреждания. Събева е и ръководител на проекти за интеграция на деца с епилепсия в общообразователните училища, координиране на проект за повишаване капацитета на пациентските организации, като партньор на МИЗЗО, организиране на групи по интереси на деца с епилепсия, оганизиране на родителски групи - структури  на територията нацялата  страна, работа с институции на всички нива. Събева е биолог по образование.
Наталия Маева е председател на Нациоаналната пациентска организация. През 2009 г. за първи път се сблъсква с пулмоналната хипертония и е белодробно транплантирана. През 2012 г. с група съмишленици създава Българското общество на пациенти с белодробна хипертония, чийто председател е понастоящем. В периода 2016-2017 г. е член на Управителния съвет на Европейската асоциация за пулмонална хипертония, а от 1 ноември 2019 г. е нейн секретар. От 2017 г. е член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. Основател и вицепрезидент е на Асоциацията на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. От май 2020 Наталия Маева е пациентски представител в Eвропейската референтна мрежа за бял дроб, която обхваща девет групи редки белодробни  заболявания. Οт юни 2021 е част от консултативната група  за  COVID-19  на Европейската белодробна фондация.

Иван Димитров е председател на УС на Федерация Бълагрски пациентски форум. Той е в "батака", както сам се изразява на здравната ни система от 2002 г. По образование е локомотивен машинист,. От дълги години се занимава с проблемите на пациентите на диализа и трансплантираните българи. Той е с кардиологичен пациент с Фамилна Хиперхолестеролемия и още други заболявания. ФБПФ е инициатор и организатор на Наградите "Даниела Сеизова - в името на живота", като отличава личности с  принос в здравната журналистика за защита на правата на пациентите. Федерация „Български пациентски форум“ поддържа и интернет платформа за подаване на горещи сигнали за липсващи лекарства. Заедно с Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства те си сътрудничат за преодоляване на недостига на лекарства и обезпечаване на достъпа на пациентите до терапия.

Д-р Валери Цеков е председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Лекар с утвърден опит в областта на хемодиализата, нефрологията и вътрешните болести. Директор на център за хемодиализа „Фърст Диализис Сървисиз - България". Работи от дълги години в сферата на общественото здравеопазване, насърчаване и превенция на заразни и незаразни болести, иновативна медицина, сътрудничество с държавна администрация и неправителствени организации, международни отношения, европейски въпроси, управление на европейски проекти и програми за обществено здраве за подобряване на общото здравословно състояние. Има опит в електронното здравеопазване, лекарствата и управлението на кризи. Преподавател в Медицински университет - Пловдив, бивш заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев, народен представител от НДСВ в 39-то Народно събрание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна