Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булард от Фед очаква две повишения на американската лихва през 2022 г.

Джеймс Булард, президент на Фед на Сент Луис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард посочи в понеделник, че очаква Фед да повиши лихвените проценти на два пъти през 2022 г., след като преди това приключи с намаляването на покупките на облигации в средата на годината. Той обаче каза, че ако е необходимо, Фед може да ускори този срок за намаляване на програмата за "количествени улеснения" в рамките още на първото тримесечие на следващата година.

"Ако инфлацията е по-устойчива, отколкото смятаме в момента, тогава мисля, че може да се наложи да предприемем малко по-рано действия, за да задържим инфлацията под контрол“, каза Булард в интервю за Fox Business Network. Попитан дали след това Фед може да повиши лихвите три или четири пъти следващата година, Булард каза, че "това не е моята основна прогноза за момента“.

"Фед вече направи много, за да придвижи политиката в посока на нейното затягане", каза той, визирайки планът на Фед да намали покупките на активи, обявен миналата седмица, започвайки и очаквайки да приключи този план по-рано, отколкото се очакваше само шест месеца по-рано.

Булард е сред най-големите защитници на Фед за по-ранно прекратяване на разхлабената парична и лихвена политиката, предвид опасенията, че инфлацията може да не намалее толкова бързо или с толкова много, колкото очакват редица от неговите колеги в централната банка на САЩ.

Според Булард икономиката на САЩ вероятно ще нарасне с по-бързи темпове от 4 на сто през 2022 г., което ще намали нивото на безработица до под 4% през първото тримесечие на следващата година. Прекъсванията във веригите на доставки, които се разглеждат като основна причина за високата инфлация в момента, вероятно ще продължат и през следващата година, каза още той.

Заместник-председателят на Федералния резерв Ричард Кларида пък повтори мнението си, че критериите за повишаване на лихвите могат да бъдат изпълнени преди края на 2022 г.

Ричард Кларида, вицепрезидент на Фед

Кларида се смята за близък до председателя на Фед Джером Пауъл и неговите коментари могат да се разглеждат като знак, че висшите служители на централната банка може да са по-отворени за повишаване на лихвите по-рано, отколкото са планирали, визирайки инфлационния скок.

Риард Кларида призна, че увеличението на инфлацията тази година е повече от едно "умерено надвишаване“ на средното делово ниво на Фед от 2 на сто, като подчерта, че Федералният резерв следи внимателно инфлационното развитие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна