Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джентилони: ЕС трябва да действа бързо във връзка с високите цени на газа

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони призова във вторник членовете на Европейския съюз да реагират бързо на продължаващото покачване на цените на енергията.

Джентилони подчерта, че зеленият преход "не е източникът на проблема, но може да бъде решението, особено в средносрочен план“.

"В същото време знаем, че ако не обърнем внимание на случващото се с енергийните цени и не гарантираме социално справедлив преход, рискуваме да срещнем пречки в новия климатичен контекст“, добави той.

По-рано този месец президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за важността на справедливия преход към по-екологични източници на енергия, за да се избегне негативния ефект върху "най-уязвимите в обществото".

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ

Миналия четвъртък Лагард посочи, че "краткосрочните разходи заради зеления преход се надвишават силно в дългосрочен план от ползите от избягването на скъпи бедствия като горски пожари, горещи вълни и суши". Тя призова за "добре комуникирани и достоверни пътища на преход" и "по-ясни междинни етапи, които да насочат хората и бизнеса да предприемат смислени и координирани стъпки за ограничаване на изменението на климата".

Шефът на ЕЦБ се застъпи за "ценообразуване на въглерода, което напълно отразява неговите настоящи и бъдещи екологични и социални разходи“, критикувайки 450-те милиарда долара субсидии за изкопаеми горива, получени през 2020 г. "Рязкото увеличение на цените на енергията може да засегне най-уязвимите в обществото, така че трябва да се помисли внимателно за необходимостта за осигуряване на справедлив преход, при който ползите се споделят справедливо“, отбеляза тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна