Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на продажбите на автомобили в Китай през октомври за шести пореден месец

Продажбите на автомобили в Китай спаднаха през октомври за шести пореден месец, тъй като недостигът в глобален план на полупроводникова електроника (чипове) продължава да вреди на автомобилната индустрия.

Според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) продажбите в най-големия автомобилен пазар в света се понижиха през октомври с 9,4% спрямо същия месец на предходната година, достигайки общо 2,333 милиона превозни средства, макар и да нараснаха с 12,8% спрямо септември, съобщава Ройтерс.

През първите десет месеца на 2021 г. продажбите на превозни средства в Китай нараснаха с 6,4% спрямо същия период на 2020 г.

Трябва да се има предвид, че през това време на годината, известно като "Златен септември, сребърен октомври", обикновено има солидни продажби на автомобили, тъй като потребителите осъществяват покупки, след като през задушните летни месеци те стояха далеч от автомобилните шоуруми.

В началото на четвъртото тримесечие автомобилно потребителско търсене в Китай остава стабилно, но продължава да има несигурност от страна на предлагането, посочи CAAM и добави, че постепенното облекчаване на предлагането на чипове през този период ще стимулира нарастване на производството и на продажбите, но общото търсене все още надминава предлагането.

Недостигът на електроенергия на някои места в страната и локалните огнища на Covid-19 обаче увеличиха риска от потенциални прекъсвания на доставките в автомобилната индустрия, отбеляза асоциацията, като според нея нарастващите разходи за електроенергия и продължаващите високи цени на суровините са увеличили натиска върху разходите на автомобилните компании.

Производството и продажбите на автомобили за цялата настояща година ще бъдат малко по-високи от миналата година, но по-ниски от очакваното, посочи още CAAM.

Позитивните данни през октомври отново са свързани единствено с продължилите силни продажби на нови енергийни превозни средства (NEV), като те нараснаха с цели 135% на годишна база до 383 000 броя, благодарение на насърчаването от страна на правителството в Пекин на по-екологични превозни средства за намаляване на замърсяването. Тези NEV включват електрически превозни средства, задвижвани от батерии, бензиново-електрически хибриди и превозни средства с водородни горивни клетки.

Месечни продажби на нови енергийни превозни средства (NEV) за 2020 и 2021 г.


За периода януари - октомври в Китай бяха продадени 2,542 млн. електрически автомобили, което представлява ръст със 176,6% спрямо първите десет месеца на 2020 г.

Американската компания Tesla Inc продаде 54 391 електромобили, произведени в Китай през октомври, което е малко под продадените 56 006 през предходния месец, когато бяха регистрирани най-високите месечни продажби в азиатска държава, откакто стартира производството в голямата фабрика в Шанхай преди около две години. Това показват данни за износа, представени от Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Китайските производители на електромобили Nio Inc продадоха 3 667 автомобила през миналия месец, а Xpeng Inc достави 10 138 автомобила.

Немският гигант Volkswagen пък обяви, че е продал над 12 000 електромобили от серията ID. в Китай през октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени