Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ККП с историческа резолюция, Си Цзинпин утвърждава позициите си

Синхуа съобщава, че партията е "написала най-величествения епос в историята на китайската нация за хиляди години"

| обновено на 11.11.21 в 13:59
Си Цзинпин в Голямата зала на народа в Пекин, 9 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшите лидери на Китайската комунистическата партия са приключили ключовата си среща в Пекин с приемането на важна резолюция за миналото на партията, която се очаква да затвърди наследството на президента Си Цзинпин в китайските учебници по история, съобщава АФП, като цитира местните медии.

От понеделник в китайската столица Си, безспорен лидер на най-многолюдната държава в света, ръководи ключов пленум на висшите представители на управляващата партия, припомня БГНЕС.

Около 400 членове на могъщия Централен комитет приеха резолюция "Основни постижения и исторически опит в борбата за стогодишнината на партията" - третата подобна резолюция в нейната 100-годишна история.

В документа се призовава за отстояване на "правилния възглед за историята на партията", съобщи агенция Синхуа, като добави, че партията е "написала най-величествения епос в историята на китайската нация за хиляди години":

"Централният комитет на партията призова цялата партия, цялата армия и хората от всички етнически групи да се обединят по-тясно около Централния комитет на партията с другаря Си Цзинпин като ядро, за да реализират изцяло новата ера на социализма с китайски характеристики, провъзгласена от Си Цзинпин", е посочено в резолюцията.

Тазгодишният пленум проправя пътя към 20-ия партиен конгрес през есента на следващата година, на който се очаква Си да получи трети мандат, с което да си осигури позицията на най-могъщия китайски лидер след Мао Цзедун.

На честването на 110-ата годишнина от Синхайската революцията в Голямата зала на народа в Пекин, 9 октомври 2021 г. През 1911 г. последната императорска династия Цин е свалена и Китай се превърна в република, която сложи край на две хиляди години имперско управление. Революцията е наречена Синхайска, тъй като е през 1911 г. – годината на Синхай (металната свиня/глиган) в китайския календар./Снимка: ЕРА/БГНЕС

Анализатори посочват, че резолюцията ще помогне на Си да затвърди властта си, като представи визията си за Китай преди конгреса догодина.

Мандатът на Си, който е белязан от мащабна борба с корупцията, репресивни политики на местно ниво и все по-настъпателен подход във външните отношения, се свързва и с въвеждане на собствена политическа теория, наречена "Мисълта на Си Цзинпин", сред учениците.

Тази седмица Синхуа определи Си като "несъмнено основната фигура в определянето на хода на историята".

Подобно на всички срещи на висшето ръководство на Китай, четиридневната пленарна сесия се проведе при закрити врата.

Събитието се провежда успоредно със засилена международна дипломатическа дейност.

Пекин и Вашингтон обявиха изненадващ пакт за климата на срещата на върха COP26 в сряда - в противовес на неотдавнашните им пререкания - и се очаква Си и президентът на САЩ Джо Байдън да проведат видеоконференция в близко бъдеще.

Въпреки това в четвъртък Си предупреди и за връщане към разделенията от епохата на "Студената война" в Азиатско-тихоокеанския регион по време на речта си в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество при продължаващото напрежение около Тайван.

"Опитите да се очертаят идеологически линии или да се формират малки кръгове на геополитическа основа със сигурност ще се провалят", заяви той на виртуална бизнес конференция в тънко завоалирани коментари, визиращи Съединените щати, макар и да не ги спомена дословно.

Тази седмица Пекин също така реагира остро на посещението на американски законодатели в самоуправляващия се Тайван, който Китай разглежда като своя територия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна