Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвам, че пандемията ще пренареди картините на живота ни, за да преоценим стойностите си

Елица Ткачова: Децата са нашите учители

Снимка: Личен архив

"Днес особено много се нуждаем от добротата, от светлината, от човечността", споделя поредният гост на рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".

Тя е от хората, без които не можеш. Защото всеки един от нас има своята вдъхновителка, приятелка, приятел, който с една дума, с един жест, с един поглед и усмивка  - зарежда денят ти с чиста слънчева енергия.

В рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват" гост е Елица Ткачова. Тя е е мениджър и изпълнител на свободна практика на артистично-музикални проекти за родители и деца.

За първи път благодарение на непрестанно вдъхновяващите я идеи, с които тя заразява всеки,  до когото се докосне, в столицата бъдещи и настоящи родители разбраха, че има бебешка музика и класическа музика за малки деца на възглавници, както и пеене на детето, още докато е в утробата на майката. Проекти, които зад граница са отдавна поулярни сред родителите. Така и аз се запознах с Елица. Преди повече от 10 години.

Учим заедно пиано в къщата на Панчо Владигеров

"Родителството е пресечната точка между музиката, децата и моите проекти. Заради необходимостта да бъда свободна като родител, успях през годините, в които отглеждам трите си деца - един младеж и две девойки, с огромната подкрепа на съпругът ми - Иван, който е стоматолог, да реализирам множество проекти", разаказа за БНР Елица Ткачова.

Елица е от професионално музикално семейство. Майка и е преподавател по музика, баща и е диригент, а също дядо и е бил един от първите говорители на радио София. Баба и дядо и също са музиканти.

"Златният ключ да събера кураж и да се насоча към работа по собствени музикални проекти за деца и родители беше второто ми дете Валентина. Имах примера от музикалния педагог Мария Момирова. Тя организира в София първите музикални групи за родители и деца.

Така с опита си на пиар Елица стартира в хола на майка си първите занимания. Ето най-важните от тях:

Елица, Яна и Валя                                                                  Личен архив

Проект „Бебешка музика” / от 2009г. до сега/

"Първият ми и най-жизнен проект - групови музикални занимания за родители и деца от 0 до 3 години.

През далечната вече 2009 - та годна, на 1 - ви октоври – Международния ден на музиката , събрах първите две групи деца и родители в Младост 3, в апартамента на моята майка, на пианото което ме съпровождаше като ученичка, в компанията на едно прекрасно малко момиченце на почти 3 години – моята голяма дъщеря днес.

Бебешка музика                                                           Личен архив

Още помня своята неувереност, притеснение и стриктно приготвена програма и листовки, таблица за контакти - музикални инструменти и плюшено зайче за разпяване, тъкания чипровски килим, на който настанявах родителите и децата – някои от тях бебета. Жив е спомена и за трепета да чуя след часа дали родителите биха искали да поворят своето посещение следващата седмица! Какви емоции само, но всичко си е заслужавало – намерих своето най-голямо призвание на всички таланти и умения.

Днес вече имам и безценния опит от стотици часове музикални преживявания, много приятели от родителите, които са били в музикалните групи и деца. Някои от тях следват своя музикален път - в страната или чужбина или просто са деца с качествено музикално усещане, с ухо за красивата музика около тях. Каква по-голяма награда от тази."

Концерти на възглавници в Галерия Модо

Проект „Концерти на възглавници” /от 2010г. до 2012г/
"Класически концерти за деца и родители, организирани в партньорство с Модо България в Клуб на архитектите в София.

Една изпълнена мечта за достъп на най-малките до качествена класическа музика, изпълнена на живо от професионални музиканти, поднесена подостъпен и приятен начин. Без столове и седене мирно, а на меки и удобни възглавници даващи свобода на движение, с усещане за уютно домашно присъствие дори в концертната зала.

Това е първият реализиран формат в България на детски класически концерти", разказа Елица Ткачова. След тях вече са проектите на Фортисимо фамилия на фамилия Ешкенази.

Учим заедно пиано на Асамблея Знаме на мира - Камбаните

Проект „Учим заедно пиано” /2014г. До 2017г./

"Групово обучение за деца по пиано в къща- музей „Панчо Владигеров” в Лозенец. Един експеримент за разчупване на класическото обучение по пиано в България по руски модел – индивидуално и с фокус върху овладяването на инструмента с дългосрочна цел – обучение в специализирано музикално заведение. В този проект заложихме на позитивното, неформално общуване с инструмента пиано – основно под формата на игра, учене чрез преживяване другите-аз, авторитета на учителя като ментор, вдъхновител на своите ученици", поясни Елица Ткачова.

Елица и Яна                                                              Личен архив

Проект „Пренатално пеене” /2016г до 20018г/

"Вокални занимания в група за родители /майки и татковци/, които очакват своите деца. Тук фокуса е върху формирането на среда на хармония, красота и спокойствие, общуване навътре в двойката майка/дете чрез музиката. В процеса на работа в групите се появи и много интересен импровизационен момент с елементи на музикотерапевтичен привкус, което потвърждава концепцията за неограниченото емоционално въздействие на музиката. При тези занимания майките заедно с мен пеем приспивни песни. Българските са много подходящи. След ражданането на бебетата родителите им споделяха с мен интересни случки, които обясняват значението на клетъчната памет", разказа още Ели.

Личен архив

FREE ЛЯтна библиотека Динабад / 2014 - 2016г/

"Това си беше социален експеримент за сближаване/опознаване/ социализация на съседите от квартал Дианабад чрез най-интелигентното средство – книгата. В продължение на две лета, една конструкция от две дървени стълби с три рафта бяха напълнени с книги за всички възрасти и интереси и всеки можеше да остави/вземе/сподели/подари свои книги чрез библиотеката на открито. Първото лято с деца и родители, които активно използваха книжки от библиотеката, боядисахме и почистихме.

Учич заедно пиано в камерна зала България

"Проектите ми показаха, че българските родители са готови да инвестират в качествено музикално образование за своите деца, а и за себе си. След пандемията се надявам, че ще можем на окрито да възобновим концертите на възглавница.

На родителите искам да кажа, че най-голям брой невронни връзки в мозъка се образуват до три годишна възраст на детето. Затова помнете, че имате един къс период от време, в който да общувате качествено със своето дете. А то ви чува още в утробата. Затова от началото на бременността е важно да осигурите на бъдещия човек красота, хармония и спокойствие.

Затова и в проекта за пренаталното пеене за мен имаше истински откривателства - между майка и бебето в тези месеци протича една осмоза, те са едно цяло, затова колкото майката е по-уравновесена, по-спокойна и позитивна, творяща, градивна, толкова по-светло, с таланти и спокойно дете ще се появи на бял свят.

Децата са най-чистите същества на земята. Те са всъщност нашите учители, те ни учат чрез своята непосредственост и чрез техните очи, в които прозира божествения свят, откъдето идват те...Така че, за всеки родител неговите деца са си неговите учители, а за учителите работата с деца е дар от Бога", каза още Елица Ткачова.

За бъдещите си проекти бих казала, че подготвям индивидуални класически музикални обучения за малки деца, посочи тя.

"Открих учителя Беинса Дуно отново чрез музиката - тази музика я усещам като учене през целия живот. Тя ми показва, че съм избрала правилния път в живота си и да то вървя уверено напред!

Когато целият този хаос от пандемията приключи, може би ще разберем, че всичко това е имало по-дълбок смисъл и замисъл, не на нашето ниво...Ще има може би едно разбъркване на картините, които ще преоценят и пренаредят ценностите ни в живота!  Може би не е имало друг начин, освен по този труден път...", смята Елица Ткачова.

"За да погледнем навърте в себе си...", обобщи младата майка на три прекрасни деца.

Още от разговора с Елица Ткачова слушайте в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".

Елица Ткачова е завършила "Връзки с обществеността", работила е в периодичния печат, както и в една от първите големи пиар-агенции . Работила е също и в БГ радио.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна