Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия реставрира бойния кораб, дал първите изстрели в Първата световна

Възстановеният речен монитор „Бодрог“, който сега е плаващ музей, на пристан в река Сава в Белград.
Снимка: Ройтерс

Сърбия най-накрая пусна в действие, като плаващ музей, бойния кораб, дал първите изстрели в началото на Първата световна война, предаде Ройтерс.

Това стана след години на лобиране на ентусиасти, искащи реставрирането му.

Речният монитор „Бодрог“ е бил един от двата бойно кораба на Австро-Унгария доплавали до пресичането на реките Сама и Дунав към полунощ на 28 юли 1914 г. Неговите две оръдия открили стрелба по сръбски позиции в Белград, давайки началото на войната, отнела живота на около 20 милиона души.

Преименуван на „Сава“, корабът е на служба и през Втората световна война, когато е потопен, след като изваден от управляващите в Хърватия колаборационисти на нацистите. След войната става част от флота на бивша Югославия – до 1962 г., когато е продаден на частна компания за шлеп. Оставен е да гние в продължение на години на пристан край Белград, преди сръбското правителство да го постави под защита като културно наследство.

„През 2015 г. сръбското министерство на отбраната решава, че корабът трябва да е под неговата юрисдикция и той е зачислен на Военния музей, като през следващите години се реставрира и преоборудва“, обяснява Наташа Томич, куратор на музея.

„Сава“, който сега е напълно реставриран и е на вода на река Сава край центъра на Белград, е един от двата оцелели австроунгарски речни монитора, участвали в Първата световна война. Другият – „Лайта“, е на пристан в унгарската столица Будапеща.

„Сава“ е с дължина 56 метра, ширина 1,2 метра, водоизместимост 440 тона, газене - 1,2 метра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна