Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия е готова да помогне за разрешаването на мигрантската криза между Беларус и ЕС

| обновено на 14.11.21 в 18:08
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в неделя, че Москва е готова да помогне за разрешаването на мигрантската криза на границата между Беларус и Полша, ако е необходимо участието на Русия в потенциални преговори.

Говорейки пред телевизия "Россия-1", Путин отбеляза, че всички замесени страни не трябва да отправят обвинения срещу Русия и да ѝ прехвърлят вината за граничната криза, а да се съсредоточат върху собствените си усилия за разрешаване на ситуацията. Според него западните страни "създадоха условия" за масови миграции и се опитват да се "освободят от отговорност", като сочат с пръст другите.

Руският лидер подчерта, че е научил за събитията от медиите.

"Никога не съм обсъждал този въпрос с президента на Беларус Александър Лукашенко преди това. Само когато се появи тази криза, след това говорихме с него два пъти по телефона“, уточни Путин.

Хиляди мигранти от Ирак и други страни мръзнат от седмица на границата край полския град Клузница. Около петдесет от тях бяха задържани късно вчера, след като навлязоха със сила на полска територия.

След като ЕС отхвърли резултатите от президентските избори в Беларус от август миналата година, Русия засили икономическото и политическото си влияние върху Минск.

Полша обаче очаква подкрепа не от Русия, а от западните си съюзници. Премиерът Матеуш Моравецки заяви днес, че очаква "конкретна" подкрепа от НАТО, както и европейско финансиране за планираната охрана по беларуската граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна