Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко и Меркел отново ще разговарят по телефона за мигрантската криза

Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви във вторник, че той и все още германският канцлер Ангела Меркел ще имат още един телефонен разговор, в който ще обсъдят ситуацията на границата между неговата държава и Полша.

Лукашенко добави, цитиран от държавната агенция БелТА, че иска да избегне "всяка една конфронтация" на пропускателния пункт.

Ден преди това той и Меркел проведоха първия си телефонен разговори по въпроса и обсъдиха стъпките за разрешаване на продължаващата криза и предоставяне на помощ за мигрантите от Близкия изток, които се опитват да влязат в Европейския съюз през Беларус.

Новината за предстоящия нов разговор между двамата лидери идва, след като полското министерство на отбраната обвини беларуските власти, че умишлено са разрушили за една нощ физическата оградата на пропускателния пункт между двете страни, за да позволи на мигрантите да влязат незаконно в ЕС.

Обвиненията идват ден, след като много голяма група мигранти, около 3500, се събра на границата близо до полското село Кузница. Те обаче не успяха да преминат границата, тъй като тя беше затворена и охранявана от полицейски сили, които бяха подготвили и водни оръдия.

В отговор на граничната криза Европейският съюз обяви вчера планове за разширяване на санкциите срещу Беларус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна