Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Високата инфлация ще остане по-дълго време от очакваното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на германската федерална централна банка Бундесбанк - Йенс Вайдман предупреди в петък, че ще отнеме повече време от първоначалните прогнози за оттегляне на настоящата висока инфлация в еврозоната.

Вайдман оцени, че инфлацията няма да достигне целите от 2 на сто на Европейската централна банка в средносрочен план , настоявайки, че централните банкери не трябва да пренебрегват инфлационните рискове, а да останат бдителни.

Коментарите на президента на Бундесбанк не са в съответствие с тези на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която обаче също предупреди по-рано днес, че високата инфлация ще се запази през 2021 г. и вероятно ще се запази висока в средносрочен план.

Според Лагард движещите сили за високата инфлация ще избледнеят в средносрочен план, но отбеляза, че инфлационните нива ще се повишат допълнително до края на 2021 г.

Лагард продължи да се застъпва за тезата ЕЦБ да не затяга преждевременно паричната си политика, заявявайки, че еврозоната първо трябва да достигне целевото инфлационно ниво от 2 на сто на трайна основа.

Тя също така подчерта, че инфлационните перспективи ще станат по-добри в сравнение с времената преди коронавирусната пандемия, след като търсенето се възстанови.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна