Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи

2
Снимка: ЕСРИ България

ГИС – необходима платформа за устойчивост и сътрудничество беше фокусът на онлайн ĸoнфepeнцията, с която беше отбелязан Световния ГИС Ден тази година. Най-голямото ГИС събитие у нас събра онлайн повече от 800 участници и даде възможност за среща с водещи международни и български експерти в различни сфери.

“Огромните предизвикателства и фундаментални промени на нашия свят налагат много по-широкото използване на ГИС технологиите. Време е по-смело да преминем от етапите на регистрация и визуализация към анализ и моделиране, прогнозиране, планиране, превенция и действие.С тези думи Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, откри форума.

Основен акцент в програмата беше ГИС за подпомагане изпълнението на Зелената сделка, специален гост Крис Стийнманс, Европейската агенция за околна среда. Приложението на ГИС за по-добро сътрудничество при постигане целите за устойчиво развитие на ООН представи Стивън Кепел, съосновател на SDG Data Alliance към ООН.

По време на конференцията бяха демонстрирани актуални ГИС решения от България. Екипът на Софияплан представи Геопортала на Столична община, който вече предлага отворен достъп до своите данни, чрез ArcGIS Rest услуги. В ютилити сферата беше демонстрирана стратегическа ГИС платформа за управление на корпоративни процеси. Министерство на околната среда и водите представи Информационна система за управление на риска от наводнения.

С много демонстрации на живо екипът на ЕСРИ България запозна участниците с технологичните новости в утвърдената ГИС платформа ArcGIS.

Бяха обявени и победителите в Националния образователен конкурс “Дигитални истории от училището и университета”, който се проведе в партньорство с Министерство на образованието и науката.

Категория “Учители”

·  I място: “Пътят към безсмъртието”, Нора Баланска

·  II място: “Величественият Пирин ”, Катерина Попова

·  III място: “Покритият карст около Белоградчик”, Стефан Петров

·  Допълнителна награда: “Ком-Емине” Камен Травлев”

Категория “Ученици”

·  I място: “МГ geo trips”, Даниел Димитров

·  II място: “Рила ни е мила”, Делян Пенков

·  III място: “Лъчове към 100-те национални туристически обекта”, Ивайло Къртев

Категория “Студенти”

·  I място: “Героите в сянка”, Анжела Петрова

·  II място: “От пустиня в мегаполис - Абу Даби”, Надя Петкова

·  III място: “Големите житейски и планински върхове на Боян Петров”, Виктор Големинов

Галерия с всички карти в конкурса: https://bit.ly/3CpSMLY  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна