Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождаването на петрол от държавните резервите може да повлияе на политиката на ОПЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +", обмислят да спрат временно споразумението за постепенно увеличаване на добива на петрол, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, информирани по въпроса.

Картелът проучва възможността да предприеме тази стъпка, след като Съединените щати, Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство се съгласиха координирано да освободят петрол от техните стратегически държавни резерви.

"Уолстрийт джърнъл" обаче посочва, че някои членове на ОПЕК, като Обединените арабски емирства и Кувейт, в момента се противопоставят на временното спиране на сделката на петролния алианс.

Споразумението между ОПЕК и нейните съюзници е съсредоточено върху постепенно повишаване на петролното производство с по 400 000 барела на ден през всеки месец до края на 2021 г., което им позволява постепенно да възстановят производството до нивата преди пандемията, като същевременно осигуряват гъвкавост в случай на допълнителна нестабилност на петролния пазар.

Следващата среща на "ОПЕК+" е насрочена за началото на декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна