Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс: Южноафриканският Covid вариант е "най-значимият" досега

Грант Шапс, британски транспортен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новооткритият в Южна Африка щам на коронавируса се счита за "най-значимия" досега по отношение на потенциала му да направи ваксините по-малко ефективни, отбеляза в петък министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс.

"Както учените описаха, така нареченият "щам Nu“ е най-значимият вариант, който са срещали досега в своите изследвания", заяви Шапс в интервю за Sky News.

С оглед на това Обединеното кралство предприема "на първо място подход за безопасността" при забрана за влизане от шест африкански държави заради новия Covid вариант, посочи той.

Полетите от Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве ще бъдат преустановени от 12 часа в петък до 4 часа сутринта в неделя.

От неделя нататък новопристигналите в Обединеното кралство ще трябва да се поставят под карантина в хотели.

Грант Шапс каза още: "Важно е да се уверите, че действате незабавно и по този начин можете да забавите нещата по отношение на потенциалното влизане в страната".

"Това ни дава малко време за учените да работят върху секвенирането на генома, което включва отглеждане на култури – отнема няколко седмици, за да можем да разберем колко важен е този конкретен вариант".

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вариант B.1.1.529, идентифициран в Южна Африка, е "най-лошият, който сме виждали досега“ и има шипов протеин, който е "драматично" различен от оригиналния щам на Covid-19.

Вариантът също има над 30 мутации - два пъти повече от варианта Делта - и е вероятно да избегне имунния отговор, генериран от предишна инфекция и ваксинация.

Новият вариант B.1.1.529 обаче може да бъде засечен с нормален PCR тест.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени