Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Ниските лихви ще намалят инфлацията и нестабилността на турската лира

Турската лира поевтиня с нови 2% след коментарите на президента на страната

2
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Реджеп Ердоган заяви в сряда, че посредством ниските лихви Турция ще намали инфлацията и нестабилността на обменните курсове на местната валута, съобщи телевизионният оператор NTV. Изявлението е факт, след като турската лира падна до рекордно ниски нива заради агресивната политика на централната банка за понижаване на лихвите в резултат на оказвания от страна на президента натиск.

Говорейки пред репортери на обратния полет след визита в Доха, Ердоган повтори, че се противопоставя на високите лихвени проценти, добавяйки, че валутните резерви на Турция не са проблем въпреки интервенции на централната банка на валутния пазар през миналата седмица.

Той също така обвини натрупването на складови запаси за скока на цените и заплаши да наложи по-строги наказания.

"Вярвам, че ще обърнем тези атаки срещу нашата валута. Нека всички знаят това", каза Ердоган, цитирана от NTV.

След изказването на Ердоган турската лира поевтиня с около 2%, връщайки се обратно към рекордно ниските си нива.

Спрямо щатския долара тя се понижи към 13,735 лира, след като ден по-рано поскъпна слабо към 13,45 нивото. От началото на годината турската лира се обезцени с близо 46% спрямо американския долар, достигайки през миналата седмица рекордно дъно от около 14,00 лири за един долар.

Спадът на лирата през последните седмици и месеци беше предизвикан от агресивната политика на Турската централна банка за намаляване на лихвите, което според редица икономисти и опозиционните политици в страната е безразсъдна политика на фона на инфлацията, която през ноември нарасна до тригодишен връх от 21,3 на сто.

Въпреки изчерпаните си валутни резерви, централната банка на Турция се намеси на пазарите на два пъти през миналата седмица, опитвайки се да поддържа местната валута под ниво от 140 лири за долар.

От септември насам Турската централна банка намали основната си лихва с 400 базисни пункта (с 4%) под натиска на Ердоган, като се очаква да прибегне до ново понижение и този месец.
Графика турска лира / долар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени