Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Често задавани въпроси за изтекли домейни

Снимка: Интернет

Безопасно ли е да използвате изтекъл домейн, за да стартирате уебсайт от нулата?

Не само е безопасно, но е и препоръчително, тъй като новият уебсайт ще се възползва от цялата SEO сила на стария. Изтекъл домейн с SEO авторитет ще ви спести време в стратегията за позициониране на вашия уебсайт.

Google санкционира ли използването на изтекли домейни?

Използването на изтекли домейни е неразделна част от стратегията за изграждане на връзки. Ако използването им беше забранено, тогава регистърът нямаше да приеме промяна на собствеността.

Google не санкционира конкретно използването на изтекли домейни, но може да ви накаже за начина, по който вие ги използвате. Основното нещо е да си служите с тях естествено и със здрав разум. Изберете домейни с високи SEO метрики и анкор текстове, свързани с тематиката на вашия сайт и всичко ще върви гладко.

За да проверите дали даден домейн е бил наказан, регистрирайте го в Search Console, веднага след като го закупите.

Може ли да ви бъде отнет изтекъл домейн, ако марка, която го е имала преди, претендира за него?

Никой не може да е собственик на домейн за цял живот. Стотици домейни се освобождават поради прекратяване на дейност и тяхната регистрация е напълно законна и осъществима.

В случай на иск, марката или бившият собственик може да изземе домейна, ако докаже, че сте го използвали с намерение да навредите или да се възползвате от известността. Поради тази причина не се препоръчва използването на старото съдържание на домейна, видимо чрез Webarchives, или създаването на уебсайт, който да се конкурира с него.

Колко изтекли домейна можете да пренасочите към уебсайта ви?

Всичко зависи от вашата SEO стратегия, времето и парите, които можете да вложите. Има мрежи за изграждане на блогове и линкове с 3 или 4 домейна до 2000 уебсайта. Имайте предвид, че това, което трябва да преобладава, е качеството на домейните и релевантността им с темата на вашия сайт.

Как да разбера дали даден домейн има качествени линкове?

Първо, да отбележим, че без линкове един изтекъл домейн има малък SEO потенциал. И тук важи правилото, че е по-добре да гледате качеството на линковете, а не количеството.

Инструменти като Majestic, Ahref или Moz ще ви помогнат да проверите вида на линковете, които домейнът получава. Три показателя ще бъдат от съществено значение за анализирането им: тематичем поток на доверие (Topical Trust Flow), авторитет на домейна (Domain Authority) и анкор текстовете.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна