Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега хората се чувстват идеално, карайки се в социалните мрежи - това е като противопоставянето изток срещу запад

Виктор Бистрев: Добрият подкаст е полезно и вярно съдържание, поднесени забавно

Специалист дигитална реклама и медиапланиране е гост в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“

Виктор Бистрев
Снимка: Личен архив

За него

Той е от хората, за които няма тайни в социалните мрежи.

Той приема хейт в мрежата като неизбежното зло, за което не трябва и секунда да губиш от нервната си система, защото, както сам ги нарича – „псевдо-лидерите на мнение" в интерне така преживяват...

Той е наш колега от БНР – копирайтър, web редактор, специалист дигитална реклама и медиапланиране, а от скоро и подкастър.

През 2021 година превърна, както той сам казва, хобито си в професия – така се ражда оригиналната идея за авторски подкаст DGtech podcast. Това е подкаст на български език за дигитална реклама и дигитален маркетинг, направен за стрийминг платформите за слушане и за сайтовете bnr.bg и за binar.bg.

Виктор Бистрев е гост в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“.

За него най-интригуващото, за да е в областта на дигитaлния маркетинг у нас, е да следи какво е полезното на маркетинга чрез съдържание.

Именно затова Виктор казва: "Полезното съдържание трябва да бъде каузата на хората, които се занимават с интернет реклама. Това е и моята кауза – да правя аудио, полезни статии, подкасти с ценно и по-качествено съдържание.

На качествено съдържание можем да се учим от почти всяка интернет платформа.

Хората, които ни вдъхновяват са също част от полезното съдържание, но чрез добрите примери, които ни помагат да надграждаме своите умения“, казва още Бистрев.


Виктор достига до интереса към дигиталния маркетинг от най-далечното ниво учейки във ФЖМК и специалността „Книгоиздаване“, работейки в печатници за книги, списания и вестници. А как всичко това е свързано, ще разкаже той.

„Започнах да търся възможност да видя как се правят новини, след досега ми с правенето на вестници, четенето на новини за грешки и чисто техническата работа, които вече познавах отблизо".

По думите му по време на вестникарската работа изданията вече са ставали все повече кросмедийни платформи и вече е било явно, че хората ще започнат да търсят интернет съдържание, извън книжните тела.

Така той един ден започва стаж в една от частните телевизии, след което започва и да се занимава с новинарски сайт. Сам намира през времето как да се дообучава в работа със сайтове за новинарска материя. По темата с обученията той казва: „За правилното разпространение на новини в тази професия има много курсове и обучители".

За заобикалящото

Бистрев изтъква, че двете големи частни телевизии у нас имат изключително силно дигитално присъствие, с аудио и видео съдържание, за начините, по които да се достъпва това съдържание (бел.ред. съдържание при поискване).

„Това важи и за БНТ и БНР, които също имат много високи резултати в посока на дигиталното си разпространение - бавни темпове, но с много добри постижения.

"В България според мен се работи изключително много да има съдържание при поискване – видео и аудио", споделя той. С тази идея той участва в екипа по разработването и поддържането на платформата Бинар на БНР, която събира на едно място изцяло полезно съдържание под формата на подкасти.

Каква е формулата за добрия подкаст:

Това е да имаш комуникационни умения, да бъдеш атрактивен, да даваш полезно съдържание и да влагаш възпитателен елемент. Да бъдеш интересен и забавен, а и най-вече да не се отказваш...Все някога ще започнат да те слушат…

Бъди себе си, давай нещо полезно и не бъди полюсен в мненията, но и поднасяй проверено и вярно съдържание, особено в ерата на фалшивите новини.

Хората трябва да внимават какво четат, защото в момента има изключително много пропаганда. Това си е информационна война“, казва още Бистрев.


За подкаста му

В началото на 2021 година в БНР той започва своя авторски подкаст за дигитална реклама, дигитален маркетинг и технологии.

„Направих вече над 20 епизода. Това ме прави щастлив и усещам, че са полезни, аз се уча, а уча и другите на "нов бранш"...И аз имам моите вдъхновители", казва Виктор и именно затова ги кани един по един в епизодите на подкаста си DGtech podcast.

Гостите му са специалисти в своите сфери. В епизодите ще чуете полезни съвети за това как работят Facebook, Instagram и YouTube, какво е Clubhouse, как се създават онлайн магазини, как се правят подкасти, как се рекламира във facebook, в linkedIn, в instagram.

За дезинформацията

„Псевдо лидерите на мнение“ в интернет не трябва да ви подвеждат. Това е много важно за подрастващите.

На хората им е добре да спорят в социалните мрежи за и против каквото и да е. Пандемията е ярък пример за това. Сега им е идеално да се карат на базата на проверени и непроверени факти. Това за мен е като хибридна война и е много опасно…

Много ми се иска да живеем в един не толкова ожесточен и забързан свят“, сподели младият дигитален специалист.

Още по темата слушайте в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“ и интервюто с Виктор Бистрев:

 


За Виктор:

Aвтор на подкаста за дигитална реклама и дигитален маркетинг - DGtech podcast

От 2021 година - консултант - google реклама

От 2020/2021 година - web редактор за bnr.bg и binar.bg

От 2018 година - специалист facebook и социални мрежи, google и подкаст платформи - медиапланиранe и копирайтинг - Българско национално радио

2017 година - facebook и google - специалист дигитална реклама - социални медии, медиапланиране / копирайтинг - спортни залози

2016 година - facebook и google - специалист дигитална реклама - социални медии, медиапланиране / копирайтинг - консултант, свободна професия

Завършва - 2016 година - магистър СУ ФЖМК „Книгоиздаване”

2015 година  - започва да се занимава с facebook и копирайтинг (дигит.реклама в bTV)

Завършил - 2012 година - бакалавър  СУ „Педагогика”


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени