Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Понижение на исковете за обезщетения за безработица до 52-годишно дъно

Броят на американците, които загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица през последната седмица, се понижи през последната седмица до 52-годишно дъно, тъй като условията на пазара на труда продължиха да се затягат на фона на остър недостиг на работна сила.

Според Департамента по труда молбите за помощи за безработица през седмицата до 4-ти декември се понижиха с 43 000 до 184 000, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за около 215 000. Това представлява най-ниско ниво от септември 1969 година и отразява голямото нежелание на компаниите да съкращават работници по време на най-големия недостиг на работна ръка от десетилетия насам.

Данните обхващат седмицата след Деня на благодарността, като по принцип те почти винаги показват известна "изкривена" картина около празничните неработни дни.

Заявленията обикновено се увеличават, когато времето стане по-студено, но икономисти отбелязват, че този сезонен модел е малко вероятно да се запази понастоящем поради затягането на пазара на труда.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март 2020 г., когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой започна трайно да се понижава, като през последните седмици доближи и дори подмина "нормалните нива" от преди пандемията между 200 000 и 250 000.

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, се понижиха през седмицата до 9 октомври с цели 122 хиляди до 2,48 милиона, достигайки също най-ниско ниво от март 2020 г. Тези данни са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

Броят на хората, кандидатстващи за обезщетения, все още е изключително нисък и вероятно ще намалее още повече с бързото разрастване на икономиката.

Компаниите не искат да уволняват работници, освен в краен случай, защото може да не успеят да намерят техни заместници. Бизнесът в САЩ разполагаше с почти рекордните 11 милиона незаети работни места към края на октомври, но все още няма достатъчен брой хора, които да ги заемат.

Днешните данни са в съответствие с други икономически доклади, като теи за потребителските разходи, производството и активноста в сферата на услугите, които предполагат, че икономиката се възстановява през четвъртото тримесечие след затишие през предходните три месеца (през юли - септември).

Разпространението на коронавирусния вариант Омикрон обаче представлява риск за икономическите перспективи. Въпреки че малко се знае за въздействието на новия вариант, вероятно ще има известно забавяне на наемането и търсенето на услуги, въз основа на опита с Делта варианта преди време, който беше отговорен за най-бавния темп на икономически растеж от повече от година насам през третото тримесечие на 2021 г.

Миналия петък бяха представени данните за състоянието на трудовия пазар през ноември, според които равнището на безработица спадна до 21-годишно дъно от 4,2%, а неселкостопанската заетост се увеличи с 210 000 работни места - най-слабо повишение от декември 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна