Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети и последен референдум за независимост на Нова Каледония от Париж

Изглед към столицата на Нова Каледония – Нумеа
Снимка: Галина Петрова

Тихоокеанската територия Нова Каледония гласува днес на трети и последен референдум, на който жителите ѝ са попитани дали искат  независимост от Париж, предаде АФП.

Въпросът засяга една от най-големите френски отвъдморски територии, която притежава около 10% от световните залежи на никел, използван за неръждаема стомана, батерии, мобилни телефони, и ключова стратегическа точка в надпреварата между Запада и Китай в региона.

В Нова Каледония има около 185 000 гласоподаватели. Територията с население около 272 000 души се намира на 2000 км източно от Австралия и провежда третия референдум по силата на сделка от 1988 г., която имаше за цел да успокои напрежението на островите.

Отхвърлили отцепване от Франция през 2018 г. и отново миналата година жителите днес за последен път отговарят на въпроса „Искате ли Нова Каледония да има пълен суверенитет и да бъде независима?“.

Според анализатори независима Нова Каледония може да бъде по-податлива на стремежите за влияние в региона на Китай, като това се случва след скорошния спор между Франция и Австралия за договор за подводници. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна