Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК запази прогнозите си за търсене/предлагане на петрол, но очаква по-слаб растеж на глобалния БВП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозите си за петролното търсене и предлагане през 2022 г., но понижи очакванията си за растежа на световната икономика през 2021 г., запазвайки прогнозата за догодина.

В редовния си ежемесечен доклад ОПЕК заяви, че икономическите дейности се възстановяват въпреки възобновяването на коронавирусната пандемия, като петролният картел смята, че влиянието на Омикрон върху петролното търсене ще бъде слабо и краткотрайно, тъй като светът е по-добре оборудван, за да се справя с коронавирусната пандемия.

ОПЕК продължава да очаква световното търсене на петрол да нарасне с 5,7 милиона барела на ден през 2021 г., докато прогнозата за търсенето за 2022 г. също беше оставена непроменена до растеж с 4,2 млн. барела на ден. Прогнозите са петролните доставки също остават непроменени, като се очаква те да нараснат през настоящата с 0,7 млн. барела на ден и с 3 млн. барела дневно през следващата година.

"Докато очакваното възстановяване през 2021 г. беше заобиколено от предизвикателства, някои от тях се очаква да продължат и през следващата година. Очакваният пазарен баланс продължава да се определя от развитието на пандемията Covid-19, като ключов фактор за несигурността“, отбеляза ОПЕК.

В същото време ОПЕК ревизира леко надолу прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. до 5,5%, но остави без промяна прогнозата за растеж от 4,2% на БВП през следващата година.

Очаква се икономиката на САЩ да се разшири с 5,5% тази година и с 4,1% през 2022 г., подобно на оценката от миналия месец, докато перспективите за растежа на еврозоната също остават непроменени съответно с 5,1% и 3,9%.

Икономиката на Япония претърпя най-голямата ревизия в новите прогнози на ОПЕК за тази година и сега се очаква тя да нарасне с 2% през 2021 г. и с 2,2% през следващата година. Китай и Индия ще останат глобални лидери по отношение на тазгодишния икономически растеж, като всяка една от тези две големи икономики ще нарасне с над 8 на сто.

"Вървящият стабилен растеж на световната икономика продължава да бъде предизвикан от несигурността, свързана с разпространението на вариантите на Covid-19 и темпото на внедряване на ваксини в световен мащаб, както и от продължаващите глобални затруднения във веригите на доставки", заключава докладът на ОПЕК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна