Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидери на промяната: Програма за общностно развитие на Български фонд за жените

5
Снимка: Български фонд за жените

В началото на 2021 г. Български фонд за жените стартира Програма за общностно развитие 2021, която си постави за цел да подкрепи общностни лидери и активни хора в усилията им да сплотяват и мобилизират общностите си, да насърчи инициативи, свързани с обединяването на гражданите за по-добра обществена среда, да даде възможност за среща и обмен между различни групи и да популяризира включването на жените в общностното развитие. Водещата цел на програмата е да популяризира и подпомогне неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми, останали встрани от държавната подкрепа.

След 101 подадени кандидатури от 43 различни населени места, екипът на Български фонд за жените селектира 17 общностни лидери. Те преминаха през програмата в две части – теоретична и практическа, като в първия етап 17-те участници преминаха тридневно обучение в края на април, насочено към развиване на умения за изграждане и организиране на общности. Във втория етап те имаха възможност да кандидатстват за финансиране на подадените от тях проекти, с помощта на което да активизират своите общности и заедно да изпълнят инициатива за подобряване на живота на всички в общността.

След приключване на оценяването на подадените проекти, одобрени за финансиране бяха 11 лидерки, които допринесоха за развитието на тяхната общност. Всеки от тях разви проекта си спрямо нуждите на общността си и своите компетенции. Ето кратка информация за проектите, които са част от програмата:

Антоанета Мачева създаде „Дамски клуб в подкрепа на девойки в риск“ в гр. Плевен. Участничките в клуба имаха за цел да предадат своя опит на млади момичета в риск и да помогнат за тяхното овластяване. В резултат на проекта 10 момичета от ВУИ с. Подем имаха възможност да учат, през нетрадиционните методи на интеракция и свободно да споделят за трудностите пред които са били изправени и за осмисляне на по-нататъшния им живот.

Магдалена Делева от Пловдив подпомогна дейността на общността „Плетем за българските деца“, който обединява десетки жени от цялата страна, които плетат и продават детски играчки благотворително в полза на деца с тежки заболявания, като по този начин се финансира тяхното лечение.

Бистра Поюклийска ангажира местната общност на гр. Триград в разговор насочен към жени с репродуктивни проблеми, на които да се дадат всички възможни алтернативи за сбъдването на мечтата да си имат рожба, а именно: психологическа подкрепа от специалист, ин витро и други методи на асистирана репродукция, билколечение и др.

Стела Кехайова започна „Академия за жени предприемачки“ в гр. Казанлък. С проекта си тя иска да противодействие на безработицата, на икономическата зависимост на момичетата и жените в Община Казанлък, които имат шанс да се развиват, да участват в процеса на управление и вземане на решения в социално-икономическия живот.

Чрез своя проект „Момичетата в армията – нови предизвикателства“, Веселка Стоянова успя да формира общност и да създаде клуб на курсантките в НВУ „В. Левски“, Шумен. Организираха се срещи за обсъждане на различни теми извън учебния материал и строго военната тематика, като например проблеми на момичетата в армията, както усещането им, за това дали са приемани като равни.

Людмила Султанова организира турнир по петанк на пенсионерски спортни клубове от София. Турнирът предостави възможност на жените за противопоставяне на състоянието на бездействие и депресия породено от самотния живот, засилено от епидемиологичната обстановка и локдауна. Помогна им да насочат мислите и действията си към положителни събития и им даде възможност за допълнителни занимания.

Радка Тотева създаде сайта Pensioner.bg. Той е насочен изцяло към аудитория от пенсионирани хора, който могат да получат информация, да общуват и да се социализират.

Част от участниците поставиха фокус върху развитието на техните общности през темата за природата, околната среда и красотата на мястото, където живеят. Мирена Шанколова успя да създаде първата в Белене детска площадка, адаптирана за деца със специфични образователни потребности.  Тя се превърна в своеобразен образователен кът на открито с възможност за подобряване на образователната и двигателната активност на децата на Белене.

Със своя проект пък София Костадинова-Илкова си постави за цел да популяризира района на Подгорието, в подножието на природен парк „Беласица“. Това е малко позната част от България заради години изолация. „Опознай и ще обикнеш” представи тази красива, но непозната част от страната, чрез различни материали и срещи между местни жители и посетители. Хората от общността участваха активно и ще се стремят да събуждат все по-голям интерес към региона.

Ваня Фроликова живее в село Генерал Тодоров. То има стратегическо положение – намира се между вулкан Кожух и Марикостиново, но по главната улица на селото, дълга 2 км. няма нито едно дърво. Проектът й „Заедно за въздух и прохлада“ цели да промени това. В рамките на проекта бяха засадени 20 дървета, които местните хора “осиновиха”.

Нели Черкезов направи „Зелената класна стая“ в с. Ситово. Сплотената местна общност положи общи усилия по създаването на градината в която всички желаещи получават знания и умения за  традиционни техники и  култури, значението на кръговрата на въздуха, водата и сезоните в природата, екологията и пермакултурата чрез интерактивни занимания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна