Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
#гудгейм – за доброто отвъд необятния свят на видео игрите

4
Снимка: Ти Ди Би Плей

Игрите са едно от първите неща, които ни дават познание за заобикалящия ни свят. Чрез тях откриваме нови светове, учим и се впускаме в безкрайни приключения. Видео игрите, на свой ред, са съвременния прочит на изначалната човешка нужда за игра. Това е и причината към днешна дата всеки трети човек* в света да играе видео игри активно.
Движението **#гудгейм стартира, за да обедини хората и организациите с афинитет към видео игрите, в подкрепа на проекти и значими каузи, свързани с възможности за развитие, достъп до знания и по-добро образование в България.

12 от лицата на гейминга” е първият проект на #гудгейм, който разказва историите на 12 изявени личности, в чийто живот игрите имат активна роля. Диалозите водят изявени български журналисти, а първата среща от поредицата е с Владимир Николов – един най-добрите професионални волейболисти в света, баща на 4 деца и голям почитател на видео игрите.

Първата кауза, която #гудгейм ще подкрепи, е „Prepodavame.bg“. Това е проект на  “Заедно в час”, който се стреми да разпространява добрите практики в съвременното образование на национално ниво с цел развиване и надграждане капацитета на хиляди български учители.

Каузата ще бъде подкрепена също и от Българския Гейминг Маратон, който стартира на 19 декември. По време на предстоящото четвърто издание на Маратона ще бъдат предоставени различни възможности за подпомагане на каузата – благотворителни турнири, закупуване на физически и in-game предмети с благотворителна цел и т.н. Инициативата е отворена към всеки, който е съпричастен с мисията на #гудгейм.

“За екипа на #гудгейм видео игрите са забавление, източник на вдъхновение и инструмент за опознаване на света. Чрез видео игрите сме научили много неща за света и себе си и сме придобили различни умения. Уверени сме, че правилното съчетание на полезно и приятно е формулата за устойчиви резултати. Това е #гудгейм.” споделя Мартин Кадинов, един от инициаторите на #гудгейм и съосновател на Ти Ди Би Плей.

*Всеки трети човек в света играе видео игри активно - по данните на Statista за 2021 година.

**#гудгейм – Good Game (бел.ред. гуд гейм) или съкратено GG (джи джи) е емблематична за гейминг културата фраза, която живее в съзнанието и речника на всеки човек с афинитет към видео игри. В гейминг двубой, когато играта приключи, участниците се поздравяват с GG. Фразата символизира спортсменството и добрия дух на гейминг културата.

TDB Play е инициатор на #гудгейм и е компания с фокус във видеоигри, електронни спортове и дигитално съдържание, която развива своята дейност в Югоизточна Европа. Компанията е организатор също и на най-големия онлайн гейминг фестивал в България - Български Гейминг Маратон, който се провежда за четвърти път на 19-ти декември. Празничното издание на маратона е в подкрепа на #гудгейм.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна