Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чили гласува на президентски балотаж

Габриел Борич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чилийците гласуват днес на втори тур за президент, като вотът е определян като един от най-поляризиращите от десетилетия, предаде Ройтерс.

И двамата кандидати имат съвсем различни виждания за бъдещето на страната, като се започне от пенсиите и приватизацията, и се стигне до човешките права.

В сондажите води е 35-годишният Габриел Борич, бивш лидер на студентски протести, който обещава социална промяна.

Срещу него се изправя ултраконсерваторът Хосе Антонио Каст, 55-годишен юрист, спечелил подкрепа с твърдия си курс към „ред и стабилност“.

Хосе Антонио Каст/ЕПА/БГНЕС

В отворено писмо, публикувано вчера във вестник „Меркурио“, Каст пише, че на тези избори един срещу друг са изправени два модела за развитие на страната, изтъквайки плановете на Борич за „пълна трансформация“ и собствените си обещания за „промяна с ред и стабилност“.

И двамата кандидати са извън центристкия мейнстрийм, който до голяма степен определяше управлението на страната, откакто през 1990 г. тя се върна към демокрацията след мрачните години на военната диктатура на генерал Аугусто Пиночет.

И двамата кандидати получиха под 30 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори, състоял се през ноември, и оттогава се борят да спечелят често пъти скептичните умерени избиратели в южноамериканската страна с население от 19 милиона души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна