Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция на регионалните премиери в Испания заради Омикрон

Испанският премиер Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че на 22 декември, сряда, свиква конференция на регионалните премиери, за да обсъдят „тревожната ситуация“ с бързото разпространение на Омикрон варианта и да предприемат „общи мерки“ за ограничението му. 20 % от случаите в Каталуния например вече са от новия щам на коронавируса, което налага „бързи и спешни действия“ на местните власти.

Това ще е втората председателска конференция за тази година. Първата се проведе на 30 юли в град Саламанка и основната тема бе увеличение на доставките на ваксини и възстановяването на страната от пандемията.

Планираше се следващата да бъде в Ла Палма в началото на 2022 година, но бързото разпространение на Омикрон варианта наложи изместването ѝ за по-ранна дата.

Според Санчес сега е важно да се засили „институционалното сътрудничество и съвместното управление“, за да излезе страната от шестата вълна на пандемията „спокойно“. Той припомни, че въпреки регистрираната честота от 511 случая на 100 000 жители, Испания все още е в по-добра пандемична ситуация от останалите страни и призова ваксинацията да продължи със същото темпо.

Благодари и на родителите за доверието, след като само за три дни 5% от децата на възраст от 5 до 11 години вече са ваксинирани. Поставени и са повече от 10 милиона бустерни дози на възрастните.

„Ваксината работи“ и смъртните случаи намаляха драстично, каза Санчес и призова за спазване на мерките по Коледа като дистанция, носене на маски и ограничаване на контактите, защото Омикрон вече е факт в 89 страни по света.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна