Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Scania" спира сглобяването на камиони в Швеция заради липса на части

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията „Scania” прекратява временно производството на камиони в Швеция. Причината е липсата на детайли, съобщи БГНЕС, като цитира Шведското радио.

„Много е неприятно, когато има голямо търсене на продукцията ни и бихме могли да произведем рекордни обеми, ако бяха налице необходимите условия. Това, разбира се, е много разочароващо”, заяви председателят на профсъюза Микаел Лунгси, който уточни, че производството ще бъде спряно и през първата седмица на януари.

Поради недостиг на полупроводникови компоненти през август „Scania” беше принудена да спре поточната линия, което засегна до 9 000 служители във фабриките ѝ в Сьодертеле, Оскаршхамн и Люлео.

Шведската компания, подобно на други автомобилни производители, изпитва проблеми заради недостига на пазара на полупроводници и други автомобилни компоненти.

Американската компания „General Motors”, японската „Toyota Motor”, южнокорейската „Hyundai Motor” също бяха принудени да преустановят работата на някои от своите заводи или да намалят обема на производството заради прекъсвания в доставката на микросхеми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна