Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
От повишаването на цените на арабиката печели специалното кафе

2
Снимка: Йордан Дъбов - личен архив

В началото на декември цените на кафето от сортовете арабика постигнаха най-високите си стойности от 10 години насам. Фючърсите върху кафето на нюйоркската стокова борса достигнаха 2,46 долара. Прогнози за увеличаване на цените има до 2023 г. Само през последните 6 месеца цената на арабиката на борсата се покачи с 80%.

Йордан Дъбов – кафе експерт и създател на пекарната за специално кафе DABOV Specialty Coffee коментира някои от причините за това драматично покачване:

„Сред основните са климатичните катаклизми, нанесли огромни щети в Бразилия през 2021 г. Нетипична слана, а след това и суша повредиха голям процент от кафеените плантации в най-големия производител на кафе в света. Сега нашите бразилски партньори са разтревожени и от прекалено обилни дъждове. В засегнатите райони реколта за следващите няколко години е почти напълно унищожена.

Други два големи световни износители също имат проблеми. Етиопия е от месеци на ръба на гражданска война, а във Виетнам локдаунът заради Коронавируса осуетява износа.

От началото на пандемията от Ковид-19 доставките на кафе станаха непредсказуеми, а цените за транспорт се увеличиха. Контейнерите със зелено кафе се бавят при напускане на фермата, струват от 30 до 100% повече и пристигат в пекарните за кафе по-бавно.

Йордан Дъбов е в бранша на специалното кафе, което не се продава на стоковата борса, но индиректно е свързано с цените на борсата. „Покачващата се консумация в производителките на кафе също влияе върху цените – обяснява Дъбов. - Бразилия е вторият най-голям консуматор на кафе. Там повишеното търсене на конвенционално кафе влияе и на цената на специалното кафе. Когато говорим за специално кафе, имаме предвид кафе без дефекти и то само от арабиковите сортове.“ 

В индустрията на специалното кафе се уважава прозрачността, плащането на справедлива цена на фермера за труда му и устойчивото развитие. Само чрез информиране на клиентите в дългосрочен план може да се променят нещата към по-добро, е на мнение Дъбов. „Кафето не е евтина стока и не бива да се възприема като такава – отбелязва кафе експертът. - Когато плащаме повече за килограм кафе, ние можем да върнем на производителите му повече пари, които те да вложат в по-качествена продукция. Те ще увеличат дяла на специалното кафе от производството си, защото то винаги е малка част от общото.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна