Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казахстан се опитва да успокои протести заради енергийните цени

Касим-Жомарт Токаев - президент на Казахстан
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на Казахстан се опитва да успокои редки протести в бившата съветска република, като изпрати представители на държавата в западна провинция, където демонстранти излязоха по улиците заради повишените енергийни цени, предаде АФП.

През уикенда град Жанаозен в богатия на петрол западен регион Мангистау стана свидетел на протести, които след това се разпространиха в регионалния административен център Актау на брега на Каспийско море. Демонстрантите са гневни от поскъпването на втечнения природен газ.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви днес в Туитър, че правителствена комисия, в която са включени членове от администрацията му започва работа в Актау.

„Комисията е инструктирана да намери взаимно приемливо решение на появилия се проблема, което е в интерес на стабилността на страната“, написа той. И добави, че правозащитните органи са инструктирани да осигурят спазването на обществения ред.

„Демонстрантите трябва да покажат отговорност и желание за диалог“, посочи президентът.

Видео в социална медия показа как полиция обгражда протестиращи в Актау в понеделник вечерта.

Град Жанаозен бе сцена на бунт с най-много жертви откакто Казахстан стана независима държава при разпадането на СССР през 1991 г. През 2011 г. най-малко 14 петролни работници, стачкуващи за по-високи заплати и по-добри условия на труд, бяха убити при потушаване на протест от полицията.

Токаев стана президент през 2019 г., като бе посочен за наследник от Нурсултан Назарбаев, която ръководеше страната от 1989 г. Назарбаев (81 г.) обаче запази контрол над страната като председател на съвета по сигурността и „лидер на нацията“ – титла, която му дава значителни привилегии в определянето на политиката, както и имунитет от съдебно преследване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна