Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още два дрона с експлозиви са свалени в Ирак

В Ирак в понеделник бяха свалени още два въоръжени дрона, насочили се към летището на Багдад.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два въоръжени дрона, насочващи се към военновъздушна база в Западен Ирак, бяха свалени днес, предаде АФП.

Два дрона с фиксирани крила и заредени с експлозиви са засечени и свалени край иракската ВВС база „Ал Асад“, съобщи представител на водената от САЩ коалиция за борба с „Ислямска държава“. И добави, че опитът за атака по базата е бил неуспешен.

В рамките на 24 часа това е второто подобно нападение срещу коалицията в Ирак. В понеделник нейни отбранителни средства свалиха два дрона, насочили се към летището на Багдад. Кадри от свален дрон показаха надпис на крилото му на арабски, който гласи „операция за отмъщение за командирите“.

Атаките идват в момент, когато Иран и съюзниците му в Близкия изток отбелязват втората годишнина от убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Командирът на силите „Кудс“, които отговарят за операциите в чужбина на Иранската революционна гвардия, и неговият наместник в Ирак бяха убити при атака с американски дрон край летището на Багдад на 3 януари 2020 г.

Коалиционните сили прекратиха бойната си мисия миналия месец, като новата им роля включва обучение и съвети на иракските сили за сигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени