Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sony обяви създаването на ново поделение за електромобили

Кеничиро Йошида представи нов електормобил на Sony - VISION-S 02
Снимка: Ройтерс

Японският транснационален гигант Sony Group Corp. обяви създаването на свое ново поделение за електрически превозни средства - Sony Mobility Inc., като същевременно представи и най-новия си концептуален електромобил по време на технологичното събитие CES 2022.

Компанията посочи, че навлиза в нова фаза, след като за първи път обяви плановете си за електрическо превозно средство през 2020 г., като представи 7-местния електромобил VISION-S 02. През миналата година Sony представи първият си електрически концептуален автомобил VISION-S 01.

След новината акциите на Sony поскъпнаха на токийската борса с близо 5 на сто.

В изявление японският конгломерат заяви, че Sony Mobility "ще се стреми да използва най-добре технологиите за Изкуствен интелект (AI) и роботика, ще помогне за реализирането на свят, в който всеки може да живее в хармония с роботи всеки ден, ще изпълни хората с емоции и ще допринесе за обществото". Очаква се поделението за електромобили да стартира тази пролет.

Все още не е ясно дали превозните средства ще се произвеждат масово, но "проучваме комерсиалното пускане на електромобил на Sony", каза председателят и главен изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида на пресконференция във вторник вечерта.

Sony също така пусна видео, демонстриращо автомобила, в което се посочва:

"VISION-S 02 ще използва широк набор от функции за безопасност, включващи вътрешните технологии на Sony, включително "високочувствителни, с висока разделителна способност, CMOS сензори за изображения с широк динамичен диапазон и LiDAR сензори, които точно усещат триизмерното пространство".

"Безопасността е наш приоритет Номер 1 в създаването на комфортно мобилно изживяване", каза Йошида и добави: "Общо 40 сензора са инсталирани вътре и извън превозното средство, за да следят за безопасността".

Електромобилът ще има и 5G, ще има 3-D звукова система и ще позволява на пътниците да играят видеоигри на PlayStation чрез цифрова видео услуга.

Sony заяви, че в момента провежда пътни тестове в Европа за усъвършенствани системи за подпомагане на водача.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени