Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои бяха най-слушаните подкасти на БНР през 2021 година

Автор:

През изминалата година Българското национално радио продължи да развива своето аудио съдържание. Чрез разнообразие от подкасти обществената медия се стреми да дава актуална и полезна информация по различни теми. Предлагаме ви да чуете епизодите, които се превърнаха в най-слушаните през изминалата 2021 година.

Януари

В първия месец на изминалата година най-слушан е епизод от подкаста "Великите европейци" – една поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. Автор и водещ е журналистът от БНР - Радио Пловдив Пламен Асенов. Всяка седмица в рамките на близо 15 минути той представя биографичен портрет на личности от Европа, оставили след себе си ярка следа.

Епизодът за Жана Д`Арк се превръща в най-слушания за месец януари. Наред с Уилям Шекспир, тя е една от най-големите загадки в европейската история и култура. Припомнете си епизода, посветен на френската национална героиня, за да научите коя точно Жана Д`Арк познава светът:

Великите европейци – Жана Д`Арк – част 1

Февруари

Подкастът за дигитален маркетинг и дигитална реклама на БНР DGtech podcast дава ценни съвети в областта на новите технологии. Благодарение на гостите си, показва в детайли какво представляват едни от най-атрактивните професии: обучители и консултанти по дигитален маркетинг, проджект мениджър в IT сектора, маркетинг и sales експерти в електронната търговия и др. Автор и водещ е специалистът по дигитална реклама Виктор Бистрев.

Епизодът, който обръща внимание на това защо да изберем LinkedIn за бизнеса си, се превърна в най-слушания за месец февруари. Защо тази платформа е визитната картичка на бизнеса ни и как да развием профила си там – чуйте отново тук:

DGtech podcast - Защо да изберем LinkedIn за бизнеса си

Март

За важните събития от Русе и околността разказва подкастът "Трета лента". Кореспондентът на БНР Ася Пенчева ни среща с различни експерти по разнообразни и актуални теми.

Първият епизод на подкаста веднага се превръща в най-слушания за месец март. Тъй като тогава се навърши една година от навлизането на COVID-19 в живота ни, епизодът е посветен именно на вируса. Промени ли ни той и как – слушайте тук:

Трета лента - Една година в блокадата на вируса


Април

- 2 водещи

- 5 минути

- 7 секунди за първо впечатление

Зад този "код" от думи се крие подкастът на БНР за личностно и кариерно развитие “257 podcast”. През изминалата година подкастът беше отличен с PR Приз 2021 от Българското дружество за връзки с обществеността. Автори са журналистът от Радио София Катя Василева и международният консултант по бизнес етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева. Те съветват какво (не) трябва да вършим, за да направим добро впечатление.

Най-слушан за месец април е епизодът на “257 podcast”, който се занимава със срама. Какво е срам и как да го контролираме, за да не ни контролира той – припомнете си тук:

257 podcast – Какво представлява срамът

Май

Изкуственият интелект и роботиката заемат все по-важно място в живота ни и именно в техния свят ни отвежда подкастът "Черната кутия". Авторът Георги Петровски търси отговори на въпросите кои са “двигателите” за бурното развитие на изкуствения интелект, какви са рисковете и етичните измерения на машинното самообучение, трябва ли да бъдат забранени определени технологии и още много други.

Най-слушан през месец май е точно епизод на "Черната кутия", който е посветен на изкуствения интелект в световните медии. Как медиите осъзнаха необходимостта да влязат в крак с развитието на дигиталния свят и какви добри примери дават Ройтерс, Би Би Си, РАИ, както и на емблематичната китайска компания Toutiao – слушайте тук:

Черната кутия - Изкуственият интелект в световните медии

Юни

През изминалата година БНР създаде първия подкаст за класическа музика у нас – "Класически въпрос". Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът Михаил Митев разсъждават върху това как да се слуша, разбира и обича класическата музика.

Припомняме ви първия епизод, който е и най-слушан за месец юни. Умира ли класическата музика или не? Какво място заема тя в живота ни и как да се ориентираме в музикалния информационен поток? Отговорите са тук:

Класически въпрос – Класическата музика умира? Или не?


Юли

Златният фонд на БНР е със статут на национален звуков архив и е член на Международната асоциация на звуковите и аудиовизуални архиви. В него се съхраняват над 16 хиляди архивни единици звукови документи за значими събития от обществения живот в България и по света. С негова помощ се осъществява подкастът "Големите", в който разказваме историите на големите личности на България.

Историята на първия български олимпийски медалист се превърна в най-слушания епизод за месец юли. Кога и как идва първият олимпийски медал за България? Каква е историята на Борис Георгиев – Моката и откъде идва този прякор – припомнете си тук:

Големите - Първият олимпийски медалист на България: Моката - Епизод 12

Август

Коментари на актуалните събития от тениса – това е подкастът "Начален удар". Спортният журналист Любомир Тодоров ни среща с водещи тенисисти, треньори, журналисти, организатори на турнири, представители на водещи тенис клубове, важни моменти от историята на тениса, свързани с български успехи и знаменити постижения.

Епизод 19 е най-слушаният за месец август. В него гостува олимпийската състезателка по тенис на маса Полина Трифонова – припомнете си нейното участие:

Начален удар - Поли Трифонова: От бомбардировките в Донецк до победите в Токио #19

Септември

През изминалата година БНР реализира информационен подкаст за ваксините срещу COVID-19. В разгара на пандемията и все по-належащата нужда от информация здравният журналист Гергана Хрисчева разказва за темповете на ваксинация у нас и по света. Нейни събеседници са експерти и лекари от най-големите и утвърдени здравни заведения у нас. Подкастът COVID ваксините беше отличен на годишните награди "Даниела Сеизова - В името на живота", организирано за 12- та поредна година от Федерация "Български пациентски форум". Гергана Хрисчева спечели приз в категорията "Радио".

Припомняме ви епизода за ролята на антителата при преболедували и при имунизирани, който се превърна и в най-слушания за месец септември. Изтъкнати имунолози и фармаколози информират ще трябва ли да се ваксинираме всяка година, защо не е нужно да изследваме антителата си или Т-клетъчния имунитет и имат ли те прагови критерии – слушайте ги тук:

COVID ваксините - Ваксината не вреди при наличие на антитела


Октомври

Много от нас навярно се питат какъв ще е животът ни след края на кризата с COVID-19? С този въпрос се занимава и подкастът "Следващият ден". С помощта на своите събеседници авторът Мерим Тенев търси отговор на въпроса кое е новото нормално и  до какви постоянни промени ще се стигне във всички аспекти на всекидневието ни.

Епизодът, който разказва за Даниел Денев, се превърна в най-слушания за месец октомври. Даниел е вицешампион на България по спортни танци за 2010 година. Създава успешна кариера във Виетнам, но решава да се върне в родното Велико Търново. Припомнете си как пандемията промени живота му:

Следващият ден - Да се завърнеш у дома заради пандемията

Ноември

Епизодът от втория сезон на "Големите" се превърна в най-слушания за ноември. В него с помощта на колекцията аудио документи на Златния фонд на БНР разказва за Невена Коканова – "първата дама на българското кино". Кои са първите ѝ роли в киното и театъра, кой я учи на театрален грим и техника на говорене, защо ЦК на БКП не иска тя да изиграе Ирина в “Тютюн” – слушайте епизода тук:

Големите – Невена Коканова – Епизод 14

Декември

В последния месец от годината най-слушан е епизодът на "DGtech podcast" за обученията и придобиването на финансова грамотност в България. Чуйте отново защо е важно да я имате.

DGtech podcast - Какво е финансова грамотност и защо е важно да я имате (гост: Георги Захариев)


Всички подкасти на БНР ще намерите:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна