Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ сигнализира за скорошно повишаване на лихвите и затягане на паричната политика

Трус на Уолстрийт и на дълговите пазари след сигналите, че Фед може скоро да вдигане лихвите

"Много затегнатият" пазар на труда и неотслабващата инфлация в САЩ могат да накарат Федералният резерв да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното и да започне да намалява общите си активи, закупени по програмите за "количествени облекчения". Това посочиха редица от американските централни банкери на последното заседание на Фед, проведено през миналия месец.

Оповестените в сряда вечерта протоколи от заседание на Фед на 14-15 декември 2021 г. показват, че членовете на Фед са еднакво загрижени за темпото на повишаване на цените, което обещава да продължи наред с глобалните проблеми с недостига на доставките и през 2022 г.

Условието на Федералния резерв на Съединените щати за постигане на максимална трудова заетост преди повишаване на лихвените проценти "може да бъде изпълнено сравнително скоро", ако пазарът на труда продължи да се подобрява "с отчетени последни темпове", смятат повечето представители на Централната банка на САЩ, според стенограмата от декемврийското им заседание.

Централните банкери "като цяло отбелязват, че може да бъде оправдано да се увеличи федералната фондова лихва (основната американска лихва) по-рано или с по-бързи темпове, отколкото се очакваше по-рано".

Някои служители на Фед предложиха да се приеме "по-малко стимулираща бъдеща позиция" по отношение на паричната политика, като се използва "премерен подход", за да се запази гъвкавостта, като Федералният резерв "трябва да поеме силен ангажимент за справяне с повишения инфлационен натиск".

Прогнозите на американските централни банкери за първо увеличение на лихвите са се изместили от първото тримесечие на 2023 г. до юни 2022 г., се казва още в документа от декемврийското заседание, публикуван снощи.

"В даден момент“ след едно такова първо увеличение на лихвения процент, намаляването на размера на финансовия баланс на Фед "вероятно би било подходящо", според почти всички участници на срещата на централната банка през декември.

Протоколите от това заседание показа колко е дълбок консенсуса сред членовете на Фед през през последните седмици относно необходимостта да се предприемат мерки срещу високата инфлация - не само чрез повишаване на лихвите, но чрез намаляване на притежаваните от централната банка държавни облигации и ипотечно-обезпечени ценни книжа. Фед разполага с активи за около 8,8 трилиона долара в баланса си, голяма част от тях натрупани по време на пандемията на коронавирус, за да се поддържа стабилността на финансовите пазари и да се задържат ниски дългосрочните лихвени проценти.

След публикуването на протоколите от декемврийското заседание участниците на финансовите пазари започнаха да оценяват по-скорошно вдигане на американските лихви. Вероятността Фед да вдигне федералната си фондова лихва още през март (първо затягане на лихвата от началото на пандемията) нарасна над 70%, имайки предвид финансовият инструмент FedWatch на CME Group.

Това от своя страна провокира силен трус на пазарите на акции на Уолстрийт и рязко повишаване на доходността на американските държавни облигации след оповестяване на стенограмата от декемврийското заседание на Фед.

Индексът DJIA падна в края на търговията в сряда с близо 400 пункта (понижение с 10,7%), широкият индекс S&P500 загуби 1,94% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 3,34%.

Доходността на 2-годишните американски държавни облигации скочи до най-високо ниво от март 2020 г., когато стартира икономическата криза в резултат на възникналата коронавирусна пандемия, а доходността на 10-годишните книжа на САЩ нарасна до най-високо ниво от април 2021 г.

Азиатските борси последваха спада на Уолстрийт, като се очаква и европейските пазари на акции да стартират търговията в четвъртък със солидни понижения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна