Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бостич от Фед очаква повишаване на американските лихви поне три пъти през тази година

Федерален резерви на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високата инфлация и силното икономическо възстановяване ще изискват Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти поне на три пъти тази година, започвайки още от март, като същевременно се гарантира бързо намаляване на активите на централната банка, за да могат да бъдат изтеглени излишните пари от финансовата система, заяви президентът на Фед на Атланта Рафаел Бостич.

"Има риск, че инфлацията вероятно ще се повиши за продължителен период от време и ние трябва да реагираме директно, ясно и агресивно“, каза Бостич в интервю за Ройтерс. "Ако нещата продължат така, както са сега, през март би било разумно да стартира повишаване на лихвите“, като това би било първото от поредица увеличения на лихвените проценти, за да се компенсира инфлацията, която е далеч над целта на Фед от 2 на сто.

Той добави, че не смята, че бумът на новите коронавирусни инфекции ще попречи на възстановяването, като дори смята, че е по-вероятно инфлацията да се засили допълнително и да изисква увеличение на лихвения процент за четвърти път с 0,25% през 2022 г., отколкото да има забавяне на предстоящата затягаща парична политика от страна на Федералния резерв.

Коментарите н Бостич отразяват завоя в политиката на Фед към борба с инфлацията, промяна, която беше затвърдена на последното заседание през декември, на което членовете на централната банка ускориха плановете си за повишаване на лихвените проценти и за намаляване на активите на Фед, натрупани чрез стимулиращите програми по време на икономическата Covid криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна