Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Политика на Китай за нулев Covid може да нанесе нов удар върху веригите на доставки

Масово тестване заради политиката на Китай за нулев Covid
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекъсванията във веригата на доставки се удължават до голяма степен поради строгата политика на Китай за "нулеви Covid случи", съобщи агенция "Мудис" (Moody's Analytics).

Недостигът на доставки продължава вече около година, но се очаква "съществено да отслабне в първите месеци на тази година“, посочи Катрина Ел, старши икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Moody's Analytics.

"Така че ще започнем да виждаме съществен низходящ натиск върху неща като производствените и цените на суровините. Но като се има предвид политиката на Китай за нулеви коронавирусни случаи и как властите в страната са склонни да затварят важни пристанища и фабрики при възникване на малки по брой Covid огнища, това може да увеличи прекъсванията на доставките", каза тя за CNBC, добавяйки, че това засилва текущия натиск върху веригите на доставки.

Пекин наложи строга политика за нулев Covid от началото на пандемията в началото на 2020 г. Тази политика включва строги карантини и ограничения за пътуване — независимо дали в рамките на града или с други държави — за да бъдат контролирани нововъзникващите коронавирусни огнища.

Локдауните, насочени към ограничаване на Covid-19, засегнаха производствените и транспортните операции в световен мащаб, изостряйки кризата във веригите на доставки. Имаше подновени опасения, че вариантът Омикрон, който е с висока степен на заразяемост, може да нанесе още един удар на корабната индустрия.

Политиката на Китай за нулев Covid "наистина увеличава рисковете в низходяща посока по отношение на същественото подобряване на веригите на доставки“, отбеляза Ел, като каза, че това ще има "важни последици за инфлацията, а също и за определянето на политиката на централната банка през следващите няколко месеца".

Това е особено вярно като се има предвид тежестта и значението на Пекин на световната икономическа сцена.

Нарушени вериги на доставки заради Covid-19

Китай, втората по големина икономика в света, затвори през миналата година ключов терминал в своето пристанище Нингбо-Жоушан - третото най-натоварено пристанище в света. Това се случи, след като беше установено, че един единствен работник е заразен с Covid, и беше вторият път, когато страната спря операциите в едно от ключовите си пристанища.

Междувременно китайският град Тиендзин отбеляза в понеделник скок на новите Covid случаи до 80 от 33 ден преди това. Но доколкото вече са наложени ограниченията за пътуване - особено за Пекин, 14-милионният град за момента успява да избегне пълен локдаун. Въпреки това има много затваряния на пътища и ограничения на обществения транспорт, като 64 от 87 автобусни услуги в града са преустановени, а някои части от системата на метрото също са временно затворени. Последният кръг от масови тестове в града се проведе в неделя, като здравната комисия на града заяви, че досега са открити общо 294 случая при последното огнище.

Трябва да се има предвид, че Тиендзин е дом на едно от големите китайски пристанища, така че всяко спиране или локдаун вероятно ще доведе до по-съществено икономическо въздействие както във вътрешен, така и в международен план, най-вече по отношение на веригите на доставки.

През миналата седмица банката Goldman Sachs намали прогнозата си за икономически растеж на Китай за 2022 г. до 4,3%, което е спад от 4,8% предишна оценка. Анализът на американската инвестиционна банка се основава на очакванията, че Китай може да увеличи ограниченията върху бизнес дейността, за да ограничи разпространението на коронавирусния вариант Омикрон.

"Политиката за нулев Covid означава, че икономическото възстановяване е малко по-неравномерно, особено от страна на потреблението“, отбеляза Ел от Moody's.. Тя добави, че това включва ходове на паричната политика, като текущите инжекции на ликвидност и потенциални намаления на китайските лихви.
 

"Има редица лостове, които вече са били използвани, които ще продължат да се използват през следващите месеци за изглаждане на вътрешното търсене“, отбеляза тя. "И също така да гарантираме, че предизвикателствата, пред които е изправена китайската икономика, няма да надхвърлят целта на правителството да види стабилен растеж тази година".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна