Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската метална индустрия моли ЕС за помощ при енергийния ѝ преход

Снимка: eurometaux.eu

Промишлената асоциация Eurometaux поиска от политиците в ЕС да позволят на държавите членки да подкрепят местните производители на алуминий, цинк и силиций с държавна помощ, за да гарантират доставките на метали, които са от решаващо значение за прехода към нисковъглеродна енергия, съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че Европейският съюз има за цел да намали до 2030 г. нетните емисии на парникови газове с 55% спрямо нивата от 1990 г., като стъпка към "нетни нулеви емисии" до 2050 г. Плановете включват електрически превозни средства, които се нуждаят от алуминий и възобновяема енергия, която пък се нуждае от цинк и силиций.

Повече от половината от алуминиевите и цинкови топилни в ЕС са с намален капацитет или са затворени временно, докато производството на силиций е съкратено поради рекордните цени на електроенергията и намалените доставки.

Дори преди кризата да удари през последните месеци на миналата година, делът на електроенергията в производствените разходи за алуминий, силиций и цинк беше между 30 и 40%.

"ЕС загуби временно 650 000 тона първичен алуминиев капацитет или около 30% от общия", посочва Eurometaux в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Пропастта в доставките на Европа трябва да бъде преодоляна чрез внос, който често е с по-висок въглероден (CO2) отпечатък“.

Вносът също така увеличава зависимостта от водещия производител на индустриални метали в лицето на Китай.


Една мярка, подробно описана в писмото, е ЕС "бързо да разработи рамка за спешна държавна помощ, която предоставя ясни условия и правила, позволяващи на страните членки да предприемат бързи действия, за да помогнат националните индустрии, изправени пред безпрецедентни енергийни разходи".

Друга мярка е използването на "национални стратегически газови резерви за стабилизиране на пазара".

"Има реален риск от по-нататъшно съкращаване и затваряне в нашия сектор в ущърб на стратегическите цели на Европа за автономия“, се казва в писмото, като се добавя, че в други енергоемки сектори ще има отлагане на инвестициите в декарбонизация.

В средносрочен план индустриалната асоциация Eurometaux предлага ЕС да насърчава схеми в подкрепа на корпоративни споразумения за закупуване на електроенергия (PPA) за електричество без въглерод.

"Трудно е да се правят инвестиции в много европейски държави членки, защото не можете да получите дългосрочни договори. Държавата може да играе роля в споразуменията за възобновяеми енергийни източници", каза Килиан О'Донохю, директор в Eurometaux, отговарящ за енергията и климатичните промени.

"На производителите на метали може да бъде помогнато чрез подписване на договори за възобновяеми източници, но те се нуждаят от това държавата да гарантира, че енергията, необходима за техните производствени планове, ще бъде налична и на конкурентни цени", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна