Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Удобен матрак за сладък сън

3
Снимка: Kidso.bg

Знаете ли, че бебешкият матрак е препоръчително да не е по-висок от два и половина сантиметра? Причината е в сигурността на мъника в кошарата, защото над този размер съществува риск от притискане на крехкото телце на новороденото.

Като при всички стоки, които са предназначени за деца, има стандарти и изисквания, които освен производители, е добре да знаят и родителите.

Най-съществената характеристика на един матрак е той да е удобен. Дори не е от първостепенно значение точно как изглежда, необходимо е реално да осигурява спокоен и сладък сън. При малките деца, особено при новородените, сънят означава здраве и най-вече спокойствие за мъника и за цялата къща.

При избора на бебешките матраци, родителите основно съобразят особеностите на артикулите, които са свързани с възрастта и начина на отглеждане на детето. Първо матракът на бебето трябва да е подходящ за леглото или кошарата му.

Златното правило е разстоянието на матрака да не е по-малък от основата на леглото, защото това може да доведе до нежелани наранявания, заклещване на крачето и т.н. Педиатрите препоръчват мъниците да спят върху твърдо легло, тъй като физиката им още не е укрепнала и за гръбнака е по-добре да е изправен. Ето поради тази причина, за най-малките изобщо не е препоръчително да си почиват върху матрак с релефни повърхности.

Актуалните модели на пазара са изработени с пружини и с пяна. Основните разлики между двата вида е в тежестта на самия матрак и във възможностите за деформации. Въпрос на лична преценка е на кой от предлаганите модели ще се спрете, но с оглед добрата хигиена протекторите върху матрака са добро решение.

Така леглото се предпазва чисто, пък и в първите месеци бебето прекарва доста дълго време в кошарата си, където спи, играе и понякога се храни. По този начин е лесно да поддържате хигиената на ниво, като при нужда перете протектора а матракът се съхранява чист.

През лятото е добре матраците да се оставят да се проветрят и нагреят на открито. Обяснението е, че слънчевите лъчи имат антибактериални свойства в това отношение. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна