Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка запази основната си лихва непроменена, лирата поскъпна слабо

Централната банка на Турция запази основната си лихвена ставка непроменена на ниво от 14%, прекратявайки по този начин неортодоксалния и агресивен цикъл на нейното понижение, което предизвика валутна криза и доведе ръст н инфлацията в стрнта до 19-годишен връх в края на миналата година.

Банката заяви, че ще следи въздействието на предишните си политически решения и очаква "процесът на дезинфлация да започне и да донесе стабилност". Централната банка също така заяви, че е започнала "цялостен преглед на политическата рамка", за да даде приоритет на местната валута и да помогне за изпълнението на своя мандат за стабилизиране на инфлация на ниво от 5 на сто.

Под натиска на президента Реджеп Ердоган Централната банка на Турция започна да намалява лихвите от септември 2021 г. насам, като свали основния лихвен процент с цели 500 базисни пункта до ниво от 14%. През миналия месец обаче банката сигнализира, че ще постави на пауза този цикъла на намаляване на лихвите, за да наблюдава ефектите от тази политика през първото тримесечие на 2022 г.

Агресивните лихвени съкращения оставиха реалната доходност на дълбоко отрицателна територия, тъй като инфлацията в Турция се ускори до 36% в края на 2021 г. и предизвика криза, при която турската лира се обезцени с 44% спрямо щатския долар през миналата година.

След днешното решение на централната банка да запаси лихвата непроменена турската валута поскъпна слабо с около 0,5% към 13,350 лири за един щатски долара, заличавайки сутрешното първоначално поевтиняване към 13,55 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна